Na Rivijeri ljubavi održan pilot projekt ''In Love In Crikvenica''
Objavljeno: 25.02.2019.
I-Archeo.S europski je projekt koji se održava u sklopu programa Europske unije INTERREG Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Grad Crikvenica jedan je od šest projektnih partnera koji na ovome projektu rade od početka 2018. godine. Uz Grad Crikvenicu, u projektu kao hrvatski partneri sudjeluju Grad Pazin i Pučko otvoreno učilište Poreč, dok talijansku stranu projekta čine Teatro Publico Pugliese iz Barija kao nositelj projekta, regija Abruzzo te Marche Teatro iz Ancone. Cilj projekta, čije je predviđeno trajanje do 30. lipnja 2019. godine, uspostavljanje je suradnje među gradovima partnerima na valorizaciji kulturne i prirodne baštine, unaprjeđenju turističke ponude u skladu s principima održivog razvoja i zaštite okoliša, povećanje kvalitete turističkih usluga i turistička promocija baštine kroz sporazum o javno-privatnom klasteru održivog turizma.

Svaki od gradova partnera je, uz vodstvo i podršku projektnih stručnjaka te predani rad s lokalnim dionicima, imao zadatak oformiti javno-privatni klaster sačinjen od ljudi iz lokalne zajednice te u skladu s njima osmisliti prigodan, održivi turistički itinerar koji će provoditi u unaprijed dogovorenim terminima izvan glavne turističke sezone.
Crikvenica već godinama postaje sve privlačnija destinacija ljubavnim parovima koji pokazuju sve veći interes za putovanja i vjenčanja na crikveničkoj Rivijeri te je tako Grad Crikvenica prepoznao ovaj projekt kao odličnu priliku za se predstaviti destinaciju kao „Rivijeru ljubavi“ te svoj pilot projekt realizirati upravo u doba Valentinova.
U periodu od 12. do 16. veljače, Grad Crikvenica je u suradnji sa Istarskom razvojnom turističkom agencijom kao suorganizatorom, uspješno proveo svoj romantični pilot projekt pod nazivom „In Love in Crikvenica“. Itinerar je bio namijenjen partnerima u projektu, odnosno inozemnim i hrvatskim agencijama, turoperatorima, vodičima i medijima kako bi prepoznali Crikvenicu kao ljubavnu destinaciju te privukli goste i izvan turističke sezone. Iznadprosječno topli i sunčani dani bili su idealna kulisa za sve osmišljene aktivnosti.

Prvi dan sudionici su u poslijepodnevnim satima počeli pristizati u hotel „Marina“ u Selcu gdje su ih dočekali vrhunski domaći proizvodi, suhe smokve i raznovrsne rakije za degustaciju te su uživali u vrhunskom obroku s domaćinima - projektnim predstavnicima Grada Crikvenice, predstavnicima Turističke zajednice Grada Crikvenice, predstavnicima Lokalne akcijske grupe „Vinodol“ te turističkom agencijom „Via Mea“ koja je bila koordinator i suorganizator svih aktivnosti u sklopu itinerara.

Drugi je dan započeo posjetom Muzeju grada Crikvenice gdje su posjetitelji imali priliku pogledati izložbu „O piru i po piru“, posvećenu starim svadbenim običajima ovoga kraja. Uslijedila je ugodna šetnja suncem okupanom „Ljubavnom cesticom“ te posjet gradini Badanj, uz pratnju i vodstvo članova Planinarskog društva „Strilež“ te ukusan ručak u restoranu „Trabakul“. Na „Ljubavnoj cestici“ gosti su se upoznali i s lokalnom legendom o zmijskom poljupcu koju su uprizorili interpretatori baštine. Legenda govori o mladiću koji je svojim poljupcem oslobodio mladu kraljevnu kletve kojom je bila pretvorena u crnu zmiju. Saznavši njenu priču, mladić pomaže kraljevni vratiti se svome ocu i ponovno preuzeti vlast nad svojim kraljevstvom.

U popodnevnim satima gosti su se upoznali s mladom šahovskom intermajstoricom Enom Cvitan, koja je u prostorijama šahovskoga kluba održala malu školu šaha koja je kod svih nazočnih pobudila interes za igrom koju do toga trenutka mnogi nisu imali priliku zaigrati.
Nakon dana punog raznovrsnih aktivnosti, demonstracija aromamasaže u organizaciji udruge ''Kušac'' došla je kao pravi šlag na kraju.

Valentinovo je započelo tiskovnom konferencijom koja se, zahvaljujući izvanrednim vremenskim uvjetima, održala na gradskoj rivi na kojoj se nalazi i jedan od okvira za slikanje u obliku srca koji su prije nekoliko godina postavljeni u Crikvenici, Selcu, Dramlju i Jadranovu. Prisutnim gostima i medijima obratile su se zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, voditeljica projekta Grada Crikvenice Tena Peričić te direktorica Istarske razvojne turističke agencije Slavica Tobok Kandić koje su ukratko predstavile projekt i itinerar te istaknule važnost ovoga projekta za produljenje turističke sezone. S obzirom da je jedan od ciljeva programa INTERREG i stvaranje veza i partnerstva između sudionika, na konferenciji za medije sudjelovali su i predstavnici ostalih gradova i institucija partnera koji su ukratko predstavili i svoje pilot projekte, od kojih će se idući održati u Pazinu. Nakon konferencije pošlo se u obilazak označenih najpopularnijih mjesta za ljubljenje (''kissing spots''). Nakon vrhunskog ručka u restoranu ''Karoca'', Udruga ''Kušac'' prezentirala je svu moć Labirinta ljubavi te odradila lagane vježbe joge sa svim sudionicima. Kako su klape svakako jedna od najznačajnijih nematerijalnih baština Hrvatske, klapa ''Sveta Jelena'' iz Dramlja održala je prekrasan romantični koncert u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nakon čega se Catering ''Derossi'' pobrinuo za romantičan završetak večeri na brodu ''Sfera'' uz glazbu DJ-a Luce Monttecchija i velikog zavodnika Casanovu.

Dan nakon Valentinova započeo je posjetom prekrasnoj novootvorenoj izložbi „Ljubav kao laterna magica“ lokalnog umjetnika Ivana Balaževića u Gradskoj galeriji Crikvenica nakon čega je organiziran mali izlet crikveničkim zaleđem prilikom kojega se zastalo na Tribaljskom jezeru te kroz Bribir stiglo do Novog Vinodolskog. Obitelj Palinkaš, vlasnici vrhunske vinarije “Pavlomir“, ugostili su sudionike i proveli ih kroz svoje podrume nakon čega je slijedio ručak u sklopu kojega su svi imali priliku degustirati njihova nagrađivana vina i pjenušce. Kroz kratku povijest pjenušavih vina i vinskih čaša, goste su, na sebi svojstveni interaktivan način, proveli i interpretatori baštine. Nakon ručka i kratke pauze, svi sudionici projekta su uz zalazak sunca pozirali za zajedničku fotografiju kod crikveničkog srca. Posljednja u nizu aktivnosti bila je izrada karnevalskih maski u organizaciji udruge „Maškarana Crikvenica“ prilikom koje su sudionici mogli saznati nešto o karnevalskim običajima kraja, Riječkom karnevalu, ali i okušati se u izradi vlastitih maski. Sve je završilo još jednom zajedničkom večerom i posljednjim druženjem u hotelu. U jutarnjim satima, 16. veljače sudionici su se zaputili kući.

Predivno iskustvo popraćeno nevjerojatnim, gotovo proljetnim vremenom uz pozitivnu atmosferu i ugodno druženje sudionika ulijeva nadu da je Grad Crikvenica dobio jedan vrijedan turistički proizvod koji će se nastaviti razvijati narednih godina i privlačiti ljude iz svih krajeva svijeta. Velika zahvala i pohvala svima koji su zajedničkim radom, idejama i željom priveli crikvenički pilot projekt svome kraju te pokazali što doista znači biti ''In Love in Crikvenica''.