Počinje gradnja gradskog groblja u Zoričićima
Objavljeno: 27.02.2019.
Između Grada Crikvenice i izvođača radova Izgradnje d.o.o. iz Crikvenice potpisan je Ugovor o gradnji prve faze novog gradskog groblja u Zoričićima u Crikvenici.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Crikvenica Damir Rukavina i direktor tvrtke Izgradnja d.o.o. Arsen Bistričić.

Zemljište na kojem će krenuti izgradnja groblja darovano je Gradu Crikvenici od strane Republike Hrvatske, a prostire se na ukupno 3,6 hektara te je protuvrijednost darovanog zemljišta gotovo devet milijuna kuna. Ukupno su predviđena 2.884 grobna mjesta odnosno 6.185 ukopnih mjesta, a kapacitet grobnih mjesta zadovoljit će potrebe cijelog područja grada Crikvenice za narednih minimalno 100 godina.

Koliko je projekt obuhvatan govori i činjenica da će se groblje raditi po fazama. Nulta faza podrazumijeva pristupnu cestu, oproštajni dio, mrtvačnicu i trafostanicu, a groblje je podijeljeno u pet faza. Planirane su i zelene površine kako bi se prostor ozelenio te kako bi se uklopio u prostor na kojem se nalazi. Na tom će se zemljištu nalaziti i upravna zgrada sa radionicama i poslovnim prostorima, a parkiralište će imati kapacitet od 39 mjesta. Od zone stanovanja groblje će biti odmaknuto 50 metara.

Prije samog čina potpisivanja, projektantska kuća ADF d.o.o. iz Karlovca odnosno gospođa Branka i gospodin Vladimir Petrović, predstavili su projekt kratkom i zanimljivom prezentacijom. Rješenje za novo groblje tražilo se već u nekoliko navrata te se posljednjih nekoliko godina radi intenzivno na rješavanju vlasništva kako bi se moglo krenuti u gradnju. Radi o zahtjevnoj lokaciji te je visinska razlika između početne i krajnje točke 60 metara pa se tako moralo pribjeći kaskadnom pristupu gradnje te će tako visina zidova biti otprilike dva metra. Na taj način će se izbjeći gradnja glomaznih potpornih zidova te će se izvedba projekta lakše filtrirati u prostor u kojem se nalazi.

Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina istaknuo je kako je novo groblje jedan od najvažnijih projekata za grad i stanovnike. Rješenje za groblje tražilo se u prošlosti te se govorilo i o lokaciji od sportske dvorane prema Kotoru, no bio je problem vlasništva i konfiguracije terena, a nakon velikog požara koji je zahvatio i područje Zoričića pojavila se mogućnost nove lokacije – prije prostora borove šume. Gradonačelnik se ovom prilikom zahvalio i resornom ministarstvu odnosno Republici Hrvatskoj od koje je dobiveno ovo vrijedno zemljište. S obzirom da je procjena vrijednosti zemljišta gotovo 9 milijuna kuna te će prva faza radova iznositi preko 10,5 milijuna kuna, može se reći da će Crikvenica za 10 mjeseci imati nova mjesta za ukop, odnosno groblje vrijedno 20 milijuna kuna.

Prva faza gradnje obuhvatit će pristupnu cestu, ceremonijalni prostor i mrtvačnicu te 124 grobna mjesta. Novo groblje trebalo bi biti u funkciji za deset mjeseci. Zadnje ulaganje u crikveničko groblje, vrijedno četiri milijuna kuna, dogodilo se prije 23 godine, rekao je Arsen Bistričić, direktor Izgradnje d.o.o.