Crikvenica nakon zemljotresa u Skoplju 1963. prihvatila preko tisuću djece iz Skoplja
Objavljeno: 14.03.2019.
Profesor Marjan Dimitrijevski je sa asistentima, profesoricom Lidijom Gjurkovskom i Elenom Ivanovom napisao monografiju GOODBYE SKOPJE, GOOD MY DEAR CITY na temu evakuacije djece poslije zemljotresa koji se dogodio u Skopju 1963. godine, a kao znak zahvale Crikvenici i njezinim građanima na velikoj gesti udomljavanja djece iz Skoplja.

U ovoj se monografiji spominje Crikvenica kao grad koji je velikodušno i s ljubavlju primio preko tisuću djece iz potresom poharanog Skoplja, a ta su djeca pohađala školu u Crikvenici i živjela kod obitelji u Crikvenici.

Autori se kroz ovu monografiju zahvaljuju građanima Crikvenice koji su im u nevolji pružili potporu i utočiste, a osim teksta zahvale stigle su i fotografije koje će biti objavljene uz ovaj tekst, a možda će i neki od naših čitatelja prepoznati i svoje prijatelje na ovim fotografijama. Osjećamo se punih srca i drago nam je da je naš kraj pružio ruku pomoći u takvoj velikoj nevolji te da se ta lijepa gesta pamti i nakon 57 godina.

Gradska knjižnica Crikvenica s ponosom će monografiju GOODBYE SKOPJE, GOOD MY DEAR CITY imati u svojoj zbirci te će se ista moći pogledati nakon što ista stigne u Crikvenicu.

Ovim putem Grad Crikvenica želi još jednom zahvaliti autorima na iskazanoj pažnji i zahvali koja je stigla na adresu Grada s nadom da će takvih gesta u svijetu biti još više.