Otvorena senzorna soba u Centru Izvor Selce
Objavljeno: 04.04.2019.
Centar Izvor Selce dobio je senzornu sobu opremljenu odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju osjeta sluha, vida, dodira i mirisa.

To je mjesto gdje osobe sa poremećajem senzorne integracije mogu istražiti i razvijati svoje senzorne vještine te stimulirati mentalnu aktivnost ili se mogu opuštati i osloboditi napetosti, ovisno o individualnim potrebama pojedinog korisnika. Namijenjena je korisnicima usluge poludnevnog boravka, djeci s nedovoljnom obradom osjetilnih podataka u dobnom rasponu od 7 do 12 godina.

U uređenje senzorne sobe utrošeno je ukupno 90.000,00 kn, od čega je za opremanje prostora 60.000,00 kn donirao Grad Crikvenica povodom stote obljetnice Centra Izvor Selce, dok je preostali iznos od 30.000,00 kn pokrio Centar Izvor Selce, a utrošen je na tehničko uređenje prostora, edukaciju stručnih radnika i opremu.
U obilazak senzorne sobe stigli su predstavnici Grada Crikvenice koji je sufinancirao uređenje sa 60 tisuća kuna, a upravo ta sredstva su donirana povodom stotog rođendana Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor.

Nikica Sečen, ravnatelj Centra istaknuo je kako je senzorna soba nastavak dobre suradnje Grada Crikvenice i Centra Izvor te je spomenuo i pozitivne rezultate transformacije ustanove i učinkovitosti iste. Ono što je izrazito važno je i to da postoje integrativni i inkluzivni programi za djecu od najranijih dana u vrtiću i školama kako bi djeca bila uključena u rad zajednice i kako ih se ne bi izdvajalo od ostalih.

Socijalna radnica Petra Verbanac, koja će raditi s djecom u senzornoj sobi objasnila je što je senzorna soba, koja je njena namjena te istaknula kako su djeca već zainteresirano zavirila u sobu i bila jako oduševljena viđenim. Naglasak je prije svega na igri koja je prilagođena djetetu te potiče razvoj osjetila, a koristi se individualno s obzirom na različite potrebe svakog djeteta.

Gradonačelnik Damir Rukavina također je iskazao zadovoljstvo odličnom suradnjom Grada i Centra Izvor te istaknuo kako je grad Crikvenica socijalno osjetljiv grad koji vodi brigu o svim svojim stanovnicima od onih najmlađih do onih najstarijih. Spomenuo je pritom i ustanovu Pomoći u kući za čiji se dnevni boravak trenutno anketom nastoji detektirati postoji li potreba za istim. Senzorna soba je mali dio velikog broja socijalnih usluga koje Grad Crikvenicu svrstavaju u sam vrh gradova u Hrvatskoj koji ima kvalitetno uređen segment socijalnih usluga.