Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa  u Hrvatski registar u Rijeci
Objavljeno: 06.05.2019.
U srijedu, 8. svibnja, od 11 do 13 sati u prostorijama Kluba liječnika Hrvatske liječničke komore na Jadranskom trgu 1/II u Rijeci Zaklada Ana Rukavina će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ova akcija u Rijeci održat će se na inicijativu riječke podružnice Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61.655 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 102 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Top