7. međunarodni biciklistički maraton u Crikvenici
Objavljeno: 10.05.2019.
Proljeće je poznato kao godišnje doba maratona, a Crikvenica kao grad maratona.

S obzirom na navedenu činjenicu, proljeće u Crikvenici donosi jednu biciklističku poslasticu, a riječ je o 7. XC maratonu „Crikvenica“. Maraton će se održati u nedjelju, 12. svibnja 2019., sa startom i ciljem na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. To je utrka koja se boduje za maraton „Husqvarna XCM Kup Hrvatske 2019”.

Kategorije natjecatelja koji će sudjelovati na ovogodišnjem maratonu su: XCM (Elite & U23, Žene, Veteran A i Sport), XCP(Veterani B,C,D, Juniori & Juniorke i Rekreativci & Rekreativke 1), XCP (Rekreativci & Rekreativke 2 te Kadeti i Kadetkinje).

Osim staze A i staze B, vozit će se i staza C, koja je prošlogodišnja novina, a namijenjena je prvenstveno rekreativcima i najmlađoj natjecateljskoj kategoriji - Mlađim juniorima (bivša kategorija Kadet). Podsjetimo, duga je 32 km i ima oko 560 m uspona.

Start utrke je na glavnom gradskom trgu te se pod policijskom pratnjom vozi gradskim ulicama prema Grižanama. Staza A kod Gradske sportske dvorane skreće desno na prvi jači uspon uz Kotor te nastavlja preko mjesta Saftići lijevo prema predjelu Peski, Tić i Kalac. Do Kalca odnosno mjesta tiskare ''Glasa Istre'' u WW2 je uglavnom uspon po makadamu, a nakon spomenute tiskare dolazi teren sa poprilično zahtjevnim spustom od 26-og do 31-og kilometra. Nakon spusta vozači A staze dolaze ponovno na predio Peski gdje nastavljaju dalje trasom B staze prema Pališinu, Lukovu nakon kojeg slijedi spust prema Grižanima i Kotoru sa konačnim ciljem na Trgu S. Radića u Crikvenici. Maraton ima time limit te će biti isključen svatko tko na posljednju kontrolnu točku (na 23/40-om kilometru) stigne nakon 5:00h od početka maratona. Staza B nakon izlaza iz Crikvenice slijedi stazu ''A'' (uspon na Kotor) preko Saftića gdje počinje uspon prema Peskima, Pališinu, Lukovu te se istim putem kao i staza A vraća se prema Crikvenici.

Staza C je namijenjena prvenstveno rekreativcima i najmlađoj natjecateljskoj kategoriji, Mlađim Juniorima (odnosno bivša kategorija Kadet). Ima 32km i oko 560m uspona te nije prezahtjevna za savladati. Ima jednu okrjepnu stanicu u Novom Vinodolskom na 20-om kilometru utrke, nakon čega slijedi zanimljivi četiri kilometra dug "single track" po malo neravnijem primorskom kamenitom terenu. Maraton završava spustom niz Kotor i gradskim ulicama do cilja na Trgu S. Radića.

Program će se održavati prema sljedećem rasporedu:
8:30 – 10:00 – preuzimanje startnih brojeva
10:30 – start utrke (A staza)
10:45 – start utrke (B staza)
11:00 – start utrke (C staza)

Svi vozači koji nemaju godišnju licencu, a žele se natjecati u kategorijama SPORT , VETERANI ili REKREATIVCI / REKREATIVKE 1 i 2 moraju izraditi jednodnevne licence.Kao savršeni uvod u ovaj biciklistički maraton bio je ispraćaj bivšeg mountain bike reprezentativca Marija Zubčića 8. svibnja u novu biciklističku avanturu. Naime, „HRVATSKA – biciklistički raj s Marijem Zubčićem uz podršku GIANT Hrvatska“ nacionalni je projekt gospodina Zubčića i Biciklističkoga kluba „Crikvenica“ te Udruge „AHA!“ i marketinške agencije „Aha marketing“ d.o.o. Biciklistička vožnja traje od 9. do 17. svibnja, a obuhvaća 9 etapa kojima će se spojiti 4 krajnje točke Hrvatske s ciljem promoviranja prirodnih ljepota naše domovine iz biciklističke perspektive, promoviranja soft adventure turizma, cikloturizma te zdravog i aktivnog načina života.
Svi ljubitelji sporta, biciklizma i dobre zabave, posjetite Rivijeru Crikvenicu i priuštite sebi sportsko-rekreativne poslastice!

Organizator 7. XC maratona „Crikvenica“ je Biciklistički klub „Crikvenica“, a suorganizator Hrvatski biciklistički savez.
Pokrovitelji su Grad Crikvenica i Turistička zajednica Grada Crikvenice.
Sponzori su Adria Casino d.o.o., Auto Marketing d.o.o., Cocktail Bar „Tunar“ Selce, „Eko-Murvica“ d.o.o., „El bike“ Crikvenica, „Jadran“ d.d. Crikvenica, „ON-OFF“ d.o.o.

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Top