Suradnja između partnera na projektu Edukacijom do uspjeha okrunjena sporazumom
Objavljeno: 15.05.2019.
Grad Crikvenica treći je po redu grad sa certifikatom povoljne poduzetničke klime (BFC) u Hrvatskoj. Nizom programa podrške i dodjelom bespovratnih sredstava za poticanje poduzetništva Grad Crikvenica doista opravdava stečeni certifikat te brine o svojim poduzetnicima.

Kako bi im olakšao poslovanje i sve ono što moraju pratiti da bi uspješno poslovali, u veljači su održane četiri edukacije koje su poduzetnicima nastojale pomoći i odgovoriti na mnoga pitanja za koja je primijećeno da stvara određene nejasnoće.

S obzirom na veoma pozitivne reakcije polaznika edukacija, ali i samih organizatora, suorganizatora i sponzora, na radost mnogih, u Gradu Crikvenici potpisan je Sporazum o suradnji između Ekonomskog fakulteta Rijeka, Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica, Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine te Grada Crikvenice o daljnjoj suradnji. Na taj bi način edukacije za poduzetnike postale tradicija, a teme koje bi se obrađivale na edukacijama bile bi inicirane željama odnosno potrebama poduzetnika.

Sporazum je ispred Ekonomskog fakulteta Rijeka potpisao dekan, prof.dr.sc. Alen Host, ispred Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica ravnatelj škole prof. Arsen Badurina, ispred Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine predsjednik Kristijan Koščić te ispred Grada Crikvenice zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.

Zamjenica Matošić Gašparović je istaknula kako je izrazito veseli sklapanje Sporazuma kojim će se ovaj kvalitetan projekt nastaviti razvijati uz potporu partnera. Projekt je prepoznat od strane polaznika te su reakcije više nego dobre. S obzirom da su i učenici Srednje škole sudjelovali na edukacijama, intencija je da oni daju svoje mišljenje te da osmisle teme i medija plan za iduću godinu projekta, a najbolji među njima će biti i nagrađeni. Grad Crikvenica osim samog poticanja poduzetništva kroz bespovratna sredstva, upravo izrađuje i revidirana izdanja Vodiča za privatne iznajmljivače i poduzetnike, provodi programe za poticanje poduzetništva od vrtića, preko osnovnih i srednje škole pa sve do izlaska na tržište rada odnosno i tada kada se studenti nađu na tržištu rada. Posljednjih par mjeseci održani su i sastanci sa svim cehovima koji djeluju na području grada te je na jučer održanom sastanku rezimirano sve što su obrtnici i poduzetnici na tom sastanku predlagali, a veseli činjenica da je preko 90% traženog i prihvaćeno što znači da sastanci uistinu nisu bili samo radi forme.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Alen Host kazao je kako je fakultet afirmativan prema svojim projektima koji unaprjeđuju postojeće stanje te su tako upravo i pri otvaranju online studija koji će omogućiti pohađanje fakulteta od kuće svima onima koji fizički ne mogu biti prisutni te im na taj način dati priliku da se školuju i ulažu u sebe. Okolnosti se mijenjaju na dnevnoj bazi te je jako bitno stalno učiti i ulagati u svoje znanje, jer to je ono što ostaje i obogaćuje čovjeka.

Ravnatelj Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica također je iskazao zadovoljstvo projektom te naglasio kako su ovakvi projekti jako dobri za povezivanje svih partnera te istaknuo kako Srednja škola ima jako dobru suradnju s Gradom Crikvenicom na nizu drugih programa i projekata. Ovo je zapravo još jedna nadogradnja postojećeg sadržaja koji je prepoznat, jer se ovakvim projektima mijenja paradigma da ekonomista ima previše, jer na tržištu je sve ono što je kvalitetno i potrebno. Srednja škola u Crikvenici nije usmjerena samo na jedno podruje već je mješovita odnosno osim ekonomskog usmjerenja tu su i gimnazijsko usmjerenje te mehaničari, vodoinstalateri, kuhari i konobari.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine kazao je kako su povratne informacije od polaznika veoma pozitivne i da su im olakšali poslovanje i pojasnili neke stvari, a našalio se i kako je stvarno rijetkost da je tako nešto besplatno što je zasigurno jedan plus! Zaželio je da ovakav jedan projekt i odlična suradnja svih partnera na projektu budu uzor i drugim gradovima kako se zajedništvom može jako puno postići.

Nakon kratkog obraćanja potpisnika Sporazuma, suorganizatorima, partnerima i sponzorima projekta dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje u projektu te se zatim pristupilo potpisivanju Sporazuma.

Organizator projekta je Grad Crikvenica, a suorganizatori su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Inspektorat rada PU Rijeka, Porezna uprava, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Poduzetnički centar „Vinodol“, „Zagrebačka banka“, Srednja škola dr. Antuna Barca i dr. Sponzori projekta su: Konoba „Trabakul“, Kavana „Toš“, „Milman“ d.o.o., Restoran „Dida“ i „Zagrebačka banka“.

Jedan od gradskih projekata kojim se nastoji spojiti ponuda i potražnja na tržištu rada, poglavito za sezonske poslove je gradski portal posao.crikvenica. Partneri projekta su zamoljeni da poveznicu https://posao.crikvenica.hr/ podijele na svojim mrežnim stranicama kako bi približili portal svima onima kojima portal može biti od pomoći. Portal je počeo s radom u prošloj godini te je ocijenjen kao jako kvalitetan no kroz ovu godinu će se nastoji još više ga promovirati odnosno približiti ljudima kako bi iskoristili sve njegove prednosti.