Od sutra veselo uz 53. ribarski tjedan u Crikvenici
Objavljeno: 23.08.2019.
Odbrojavanje do početka mnogima najdražih tjedan dana na Rivijeri Crikvenici polako se bliži kraju.

Ako ste željni opuštanja uz more i na moru, odlične zabave i slasnih ribljih specijaliteta, nikako ne smijete propustiti 53. Ribarski tjedan u Crikvenici. Tjedan koji se više od pola stoljeća održava u čast crikveničkim ribarima i vrijednoj tradiciji ribarstva i ove će godine biti prepun zabavnih, kulturnih, sportsko-rekreativnih, gastronomskih i ostalih uzbudljivih događanja. Počinje 24., a traje do 31. kolovoza.

Program kreće u subotu, 24. kolovoza, i to dječjom likovnom radionicom u 10 sati u centru Crikvenice. Bogata će pomorska tradicija primorskoga kraja biti predstavljena dvjema zanimljivim aktivnostima – jedriličarskom regatom drvenih baraka u 17 sati te veslanjem na tradicijskim barkama. Biti će živo i na Gradskom plivalištu, jer Vaterpolo klub „Crikvenica“ organizira „4. Memorijal Darka Brnjca“. U 18 sati je „Fešta od dagnji“, prvi u nizu ovogodišnjih dnevnih tematskih gastro programa. U 20 h je u centru Crikvenice svečano otvaranje 53. Ribarskoga tjedna, a nastupat će Joso Butorac, Klapa „Vinčace“ i glazbeni sastav „Trend“. Istovremeno će se iz gradske luke na pučinu otisnuti Karavana „Ribarski tjedan“, besplatna panoramska vožnja brodovima koju su osigurali crikvenički brodari.

U nedjelju, 25. kolovoza, u 18 sati u centru grada počinje „Fešta od tune“, u 20 h nastup glazbenog sastava „Nebuloza“, a od 21 h možete uživati u romantičnoj filmskoj večeri na plaži „Balustrada“ uz film „Zvijezda je rođena“. Na trgu ispred Gradske galerije od 20 h održat će se Glazbeno-plesni program Udruge umirovljenika „Sunce“. Ponedjeljak, 26. kolovoza, u 17 h gosti kreću na jedrenje s domaćinima, za 18 h je zakazana „Fešta od brancina“, a za 20 h nastup klape „Nevera“. U 19 h kreće zabavni „Ribarski gastro show“ koji će voditi kuhar Dragan Visković. „Fešta od plave ribe“, važne namirnice u tradicionalnoj crikveničkoj kuhinji, počinje u 18 sati u utorak, 27. kolovoza. Od 20 h će posjetitelje zabavljati „Trio Crikvenica“ te vesele „Crikveničke ribarske igre“, tijekom kojih će članovi ribolovnih društava s područja crikveničke rivijere pokazati svoje vještine i spretnost u raznim igrama. Ribari će u srijedu, 28. kolovoza, u 15 h već 53. godinu zaredom povesti goste na tradicionalno ribarenje, u 18 sati je „Fešta od orade“, a u 21 h nastup klape „Tramuntana“.

Istoga će se dana u 19:30 h u „Kućici od ribari“ u Jadranovu održati predavanje o pomorskoj baštini. Glazbeno-scenski program sa zanimljivim izvođačima i autorima, ujedno i vrijednim čuvarima i promotorima raznih čakavskih govora, pripremljen je za četvrtak, 29. kolovoza, kada će u 20 h u centru Crikvenice početi 5. Festival čakavske besede „ČA fest“. Naravno, u grad svakako krenite ranije, jer u 18 h je „Fešta od liganja“, nova prilika za ugodno druženje uz more i kušanje ukusnih jela. U petak, 30. kolovoza, od 18 h počinje gastro program „Fešta od brudita“, potom sajamsko-tradicijski program „Primorska noć“ te nastup glazbenog sastava „Klamaruša“.

Zadnji će dan ovogodišnjega Ribarskoga tjedna, 31. kolovoza, biti dinamičan od jutra do mraka. U 9:30 h s Vele palade u Crikvenici kreće FINA Plivački Ultramaraton Grand Prix Croatia Crikvenica – Novi Vinodolski. Riječ je o prvom sportskom natjecanju u vodenim sportovima u Hrvatskoj koje je uključeno u FINA svjetsku federaciju vodenih sportova. Ovaj je plivački maraton duljine 20.000 m iznimno atraktivan i za natjecatelje i za gledatelje, jer je jedino FINA natjecanje u maratonskom plivanju koje se gotovo u cijelosti pliva uz obalnu šetnicu, pa se gotovo cijela utrka od Crikvenice do Novoga Vinodolskoga može pratiti s obale. Izvlačenje startnih brojeva održat će se u okviru programa u petak iza 20 h na pozornici na Trgu Stjepana Radića, a svečano proglašenje pobjednika utrke u subotu od 20 h.
U 10 h u centru Crikvenice počinje Likovna kolonija „Ribarski tjedan“, a u 12 h je start jedriličarske regate krstaša „Ribarski tjedan“. U 18 h je „Fešta od dagnji“, zabavni program kreće u 20 h, a za sjajnu će se atmosferu pobrinuti Saša Lozar i glazbeni sastav „Baruffa“. Od 53. se Ribarskoga tjedna opraštamo tradicionalnim ponoćnim vatrometom.
Od 2019. je Ribarski tjedan dio projekta „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine" ili skraćeno „ARCA ADRIATICA“. Navedeni je projekt dio programa INTERREG Italija ̶ Hrvatska, a glavni su mu ciljevi, kao i njegovim prethodnicima ̶ EU projektima „Mala barka“ i „Mala barka 2“ (Ribarski je tjedan u 2017. postao i dijelom toga projekta), zajednička zaštita, promocija i turistička valorizacija bogate jadranske pomorske baštine.

U privitku vam dostavljamo detaljan program 53. Ribarskoga tjedna u Crikvenici.

Pridružite nam se već ove subote, 24. kolovoza, na tradicionalnome 53. Ribarskome tjednu u Crikvenici!
Kušajte ukusna riblja jela, plešite, pjevajte i zabavite se uz bogati program događanja!

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Suorganizatori: „Jadran“ d.d., „Jarun ideja“ d.o.o., JD „Val“ Crikvenica, JK-YC „Jadro“ Selce, PŠRD „Arbun“ Crikvenica, ŠRD „Oslić“ Selce, ŠRD „Lovrata“ Dramalj, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“, Vaterpolo klub „Crikvenica“, Katedra čakavskoga sabora „Kotor“ Crikvenica, Muzej grada Crikvenice
Pokrovitelji: Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, „Eko – Murvica“ d.o.o., „Hyper Dizajn“ d.o.o.