Sedam milijuna kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu škola
Objavljeno: 27.09.2019.
Uz niz ulaganja posvećenih djeci vodi se računa o objektima u kojima djeca provode veliki dio dana.

Nedavno je završena energetska obnova Dječjeg vrtića Radost, vrijedna šest milijuna kuna. Grad Crikvenica je za navedeno ulaganje dobio potporu od milijun kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te jednaki iznos od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projektom su postignute velike uštede.

Zgrada vrtića je iz energetskog C-razreda prešla u visoki A-razred, a u sklopu obnove osvježena je fasada, krov i stolarija te su postavljene i fotonaponske ćelije za proizvodnju električne energije i solarni kolektori za zagrijavanje vode.

No, energetska obnova vrtića tek je prvi od triju energetskih projekata odgojno-obrazovnih ustanova grada. U tijeku je energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora te pripadajuće sportske dvorane. Vrijednost ugovorenih radova je gotovo šest milijuna kuna, a rok za izvođenje radova je pet mjeseci od dana uvođenja u posao.
Navedena energetska obnova financira se kroz provedbu operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a temeljem sklopljenog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora u Crikvenici“ koji je potpisan između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Crikvenice u travnju ove godine.

Gotovo 40% od iznosa energetske obnove financira se bespovratnim sredstvima, dok je od preostalog iznosa 50% prijavljeno na Ministarstvo regionalnog razvoja i Europskih fondova za sufinanciranje. S ponosom se može istaknuti kako je za energetsku obnovu Osnovne škole Vladimira Nazora u Crikvenici odobren iznos od gotovo četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za navedenu energetsku obnovu.

U sklopu radova na energetskoj obnovi škole i školske dvorane postavlja se toplinska izolacija na fasadu, ravni krov, strop prema tavanu i mijenja se dio postojeće stolarije.

Već u proljeće iduće godine krenut će i energetska obnova druge crikveničke matične osnovne škole, Osnovne škole Zvonka Cara. Za navedenu energetsku obnovu Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je Gradu Crikvenici gotovo dva i pol milijuna bespovratnih sredstava.

Uistinu veseli da će Grad Crikvenica za svoje tri energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova dobiti gotovo osam milijuna kuna bespovratnih sredstava od strane resornog Ministarstva što su Grad Crikvenicu veoma važna sredstva.

Grad Crikvenica iz godine u godinu sve više sredstava ulaže u programe i infrastrukturu za djecu te kao Grad prijatelj djece pruža ugodan i kvalitetan život i odrastanje djece na području grada s čime će nastaviti i u idućim projektima.