Predstavljen program Lungomare Art Rijeke 2020 - EPK
Objavljeno: 04.10.2019.
U bogatom kulturno umjetničkom programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture gotovo je 600 kulturnih programa – predstava, izložbi, koncerata, umjetničkih instalacija, urbanih intervencija, konferencija, filmova, igara i radionica za djecu…

Predstavljanje programskih cjelina medijima i široj javnosti traje tijekom rujna i listopada, a danas je predstavljen program cjeline Lungomare Art.

U sklopu ovog, jednog od sedam programskih pravaca Europske prijestolnice kulture, 2020. postavlja se 11 trajnih umjetničkih radova, u Rijeci i njenoj okolici, točnije u 10 mjesta na području Kvarnera. Umjetnički radovi, instalacije i skulpture, tiču se redom specifičnih priča i posebnosti samih sredina u kojima se postavljaju.

Ideja vodilja ovog programa bila je koncentrirati se na teme koje su važne lokalnoj zajednici, a koje u određenoj mjeri povezuju i baštinu i sadašnji trenutak. Kustos programa Lungomare Art je renomirani europski kustos, Čeh Michal Koleček koji je odabrao uvažene europske, hrvatske i svjetske umjetnike, autore skulptura i instalacija koje nastaju.

Gostoprimstvo Crikvenice u umjetničkom radu slovačkih autora

Koncept umjetnice Ilone Németh i arhitekta Mariána Ravasza iz Slovačke jest realizirati umjetnički projekt u parku ispred hotela Miramare posvećen povijesti Crikvenice 20. stoljeća. Kontekst njihovog projekta obuhvaća tri aspekta – gostoprimstvo Crikvenice, sjećanje na žene koje su sudjelovale u domaćoj proizvodnji i razmijeni soli te hommage već postojećem spomeniku Vladimiru Nazoru.

Povijesno gledano, ovaj je grad povezan s pružanjem gostoprimstva turistima, što je na vrlo vidljiv način utjecalo na krajolik grada. Štoviše, Crikvenica je povezana s gostoprimstvom i prihvaćanjem ljudi kojima je bila potrebna određena zdravstvena njega ili odmor te s gostoprimstvom u prihvaćanju izbjeglica i iseljenika u različitim razdobljima 20. stoljeća.

Osim gostoprimstva, slovački autori žele odati počast i specifičnoj situaciji povezanoj s Drugim svjetskim ratom u Crikvenici. U to vrijeme, žene su zamijenile muškarce koji su odlazili na vojne fronte pa su pribavljale sredstva za život proizvodnjom soli iz morske vode i njezinom zamjenom za hranu i druge proizvode. Sjećanje na te aktivnosti još uvijek se prenosi samo usmenim svjedočanstvima.

Rad autora ujedno predstavlja i hommage već postojećem spomeniku posvećenom Vladimiru Nazoru, hrvatskom pjesniku, romanopiscu i političaru. Spomenik iz 1973. godine autora Zdenka Kolacija, apstraktna je skulptura u obliku cvijeta i primjer danas međunarodno popularnog jugoslavenskog monumentalnog stila koji je spajao povijesni kontekst i modernistički umjetnički koncept.

Novo umjetničko djelo koje će nastati u javnom prostoru povezuje se s karakterom Crikvenice kao grada otvorenog došljacima, onima koji dolaze na odmor ili onima koji traže utočište. Umjetnička skulptura koja ovom prigodom nastaje, temu gostoljubivosti simbolizira u obliku betonskog stola kao mjesta susreta na kojemu se širi komunikacija i dijele razmišljanja. Stol postaje mjesto privatnih rasprava i sastanaka, odmora, dijeljenja lokalnih priča s turistima i spomen-obilježja lokalnom stanovništvu.

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Top