USUSRET 106. MARATONU II
Objavljeno: 11.08.2016.

Maraton Šilo - Crikvenice se voli, obožava. Na Veliku Gospu jednostavno se mora biti na Gradskom plivalištu. Stvar je to prestiža, lokalnog identiteta, ali ne samo lokalnog...

Brojni vikendaši, koji veliki dio godine žive u Crikvenici, moraju biti nazočni na ovoj velikoj smotri sporta, plivanja, druženja, borbe sa valovima, strujama. Natjecanje koje tjera dalje, više...

Stižu sudionici sa svih strana svijeta. Već danima djevojke i dečki treniraju. Ne bave se ozbiljno plivanjem, ali uoči maratona žele biti šro spremniji.

Od nekada skromnog odaziva kada su se na prste jedne ruke mogli pobrojati sudionici, a niz godina samo je Ico održavao tradiciju, došlo se je do prestižne priredbe u kojoj organizatori moraju ograničiti broj prijava.

Ivek Cik, zaljubljenik u maraton i Crikvenicu, napisao je i simpatičnu, prigodnu pjesmicu, koja zaslužuje da se objavi. A pjesma o maratonu glasi:

Na Veliku Gospu od 1912.
maraton se pliva.
Crikvenički gost
Svak u njem uživa.

Sa Šila na Krku
do Crikvenice ravno
pobijedit u Maratonu
ime ti je slavno.

U moru plivači
sa urom se bore
to su hrabri ljudi
koji vole more.

Crikveniči maraton
ponos našeg grada
80 godina
Europom vlada.

Plivat će se uvijek
kao i do sada
za pobjedu slatku
u Crikvenici je nada.

I zbilja, kada pogledamo sudionike kroz sve ove godine nailazimo na imena eminentnih, svjetski poznatih plivača. Za majstore dalekog plivanja sitnica, dio treninga. Za amatere i mladiće željne avanture izazov. Ali ne samo mladiće...

Vice Profaca (1939. godište) uvijek je na startu, svestrani Barić, zaljubljenici u maraton Željko Sokolić, Željko Horvat, Igor Sorić imaju već inventarski broj i planiraju još u zimi odmor u Crikvenici u to vrijeme.

Od Mađara Laszla Toresa, prvog evidentiranog plivača koji je preplivao ovu dionicu za sat i šest minuta, što je i danas solidan rezultat, sa kojim se ulazi među prvih sto najbržih, prolazila su brojna imena. Mađarska kompletna plivačka reprezentacija u plivanju plivala je unazad desetak godina u Crikvenici. Olimpijka Karla Šitić drži dva najbolja rezultata u ženskoj konkurenciji, a sa dometom iz 2012. godine deseta je i na muškoj ranglisti. A počela je kao curica, kada je sa sestrom i ocem u malom, privatnom plivačkom klubu „Gardelin“ iz Splita prvi puta prošla dionicu od 3,6 kilometara.

Veliki Veljko Rogušić obećao je i ispunio svoje obećanje. Došao je isplivati maraton 2009. godine Stjepan Ptičar četverostruki pobjednik, Alen Trbonjača dvostruki slavodobitnik, Ivona Prosinečki iz Zagreba dominirala je od 1997-1999, Blaž Medvešek, sjajni slovenci Miha Kern, Roko Kerin, dvostruki pobjednik iz Makedonije Evgenij Pop Acev. Plivali su i majstori na kratke staze Marko Strahija, Trpimir Kutle, Dominik Straga...

Zanimljivi su i nastup naših mladih sugrađana. Tin Antić (rukometaš, plivač, vaterpolista) preplivao dionicu kada je imao samo devet godina za 1.41, a kod djevojčica je to uspjelo Ivi Valeriji Ornik (2000. godište), kada je imala isto devet godina za 1:16,58 ! Dvije godine starija Sofija Marušinac 2009. godine cijelu je dionicu otplivala leptirovim stilom u vremenu 1:22,37 !!