DALJINSKO PLIVANJE - 106. MARATON ŠILO-CRIKVENICA
Objavljeno: 17.08.2016.

Duje Milan i Doris Beroš pobjednici

Ove godine je oboren rekord u broju prijavljenih natjecatelja u preplivavanju kanala između Šila na otoku Krku i Crikvenice. Za najdugovječniju organiziranu sportsku priredbu u kontinuitetu, 106. Plivački maraton Šilo - Crikvenica prijavilo se je čak 415 sudionika.

Plivači su došli organizirano iz klubova daljinskog plivanja u Poreču, Puli, Splitu, Rijeci, ali je nastupio i izuzetno veliki broj individualaca iz susjednih zemalja Slovenije, BiH, Italije, Mađarske, Srbije, Austrije, Njemačke, Slovačke, Nizozemske i Hrvatske.

Od najmlađeg, 10-godišnjeg Jakova Šituma iz Dubrave, do hrabrog Nemetha Lehela iz Mađarske, koji je rođen daleke 1936. godine. Legendarni Vice Profaca koji je u posljednjih 26 maratona propustio samo jedan, dobio je konkurenciju. Novinar i pisac iz Zadra rođen je 1939. godine, tri godine je mlađi od svojeg konurenta iz Mađarske i za toliko se je mjesta i bolje plasirao.

Koincidencija sa prvim čovjekom koji je evidentirano ušao u povijest ove stare sporske priredbe kao pobjednik. Mađar Laszlo Tores pobijedio je u drugom maratonu 1912. godine (ime pobjednika prvog maratona nije poznato) sa vremenom 1 sat i šest minuta (ručno mjereno), što bi mu danas donijelo još uvijek mjesto među prvih 150 plivača.

Vrhunska, profesionalna organizacija priredbe koju organizira TD Crikvenica boduje se i za CRO-CUP bodove. Unutar dva sata u cilj je ušlo 293 plivača i 71 plivačica. 

Usprkos popriličnoj gužvi na startu, koja nastaje uslijed velikog broja sudionika natjecanja, sve do izlaska iz zaljeva ispred Šila, rezultati su vrlo dobri.

Duje Milan (1997) član KPD Split, inače iz Kaštela ponovio je prošlogodišnji uspjeh. Lani je pobijedio u vremenu 41:02 dok je ove godine plivao 42:05. Na drugo i treće mjesto plasirali su se Marco Urbani (43:01) i Andrea Crevatin (43:02) koji su iz Italije, ali plivaju za KPD Primorje, kao i još 17 njihovih sunarodnjaka.

Vrijeme ovogodišnjeg pobjednika je na dvanaestom mjestu najboljih dostignuća ikada.

Doris Beroš (1994) također iz KDP Split pobijedila je sa vremenom 44:49 i sa tim rezultatom je bila osma u ukupnom poretku, a na vječnoj listi najboljih ikada postignutih rezultata u ženskoj konkurenciji sa ovim vremenom drži visoko peto mjesto. Njena klupska kolegica Antonia Bokčić (2001) došla je za udar ruke iza pobjednice, dok je treće mjesto pripalo prošlogodišnjoj pobjednici Niki Perčić iz KDP Primorje sa vremenom 45:40, koja je lani plivala neznatno slabije (46:05), ali je sa tim rezultatom 2015. osvojila prvo mjesto.

Bez rezultata dvojice plivača iz Italije, iza pobjednika su za CRO-CUP bodove u poretku Grgo Mujan (KDP Split) sa 43:03 i Ivan Kukolja (KDPSR Poreč) 44:35.

Kao i uvijek veliki broj gledalaca, gostiju, članova obitelji plivača, prijatelji i naši sugrađani pratili su sa velikim zanimanjem događanja i program na cilju na Gradskom plivalištu.

Podjeljena su priznanja i nagrada u dobnim katgegorijama, ali najveći interes bio je za nastupom plivačica i plivača sa područja Crikvenice.

Ove godine nastupilo je 7 plivačica i 23 plivača, koji su ostvarili vrijedne rezultate.

Uz članove CPK, plivali su natjecatelji koji dolaze iz redova nogometa, rukometa, košarke, borilačkih sportova...

Maraton se voli od malih nogu i ljubav prema udarnoj manifestaciji u našem gradu, nakon već pomalo zaboravljenog speedwaya, traje vječno.

Ivica Manestar, Petar Ivančić, Bojan Car, Noa Pahlić, Sofija Marušinac, Iva Valeria Ornik znaju već svaki valić, svaki zamah rukom i nogom - svaki pogled upućen prema kopnu govori im koliko im treba još do cilja. Ovogodišnji maraton im nije debitantski - plivaju ga već godinama.

Bojan Car sa vremenom 51:21 u generalnom poretku zauzeo je 20. mjesto, Noa Pahlić sa 1:01:57 bila je 18. u ženskoj konkurenciji. 

Iz našeg grada plivale su Noa Pahlić, Sofija Marušinac, Daria Katulić, Iva-Valeria Ornik, Matea Klarić, Lorena Car i Mia Domijan. U muškoj konkurenciji plivali su Bojan Car, Ivan i Damir Peko-Lončar, Loren Kordiš, Bruno Karlović, Ivica Manestar, Ante Franulović, Enrino Škiljan, Petar Ivančić, Antun Kopić, Dalibor Uzelac, Roko Katnić, Karlo Car, Luka Bashota, Ivor Benić, Krunoslav Kralj, Tomislav poljak, Žarko Paravec, Irenej Kosagov, Aleksandar Antić, Egon Jurčić, Fran Kurtović i Marko Šarlija.

Neki su već pohitali sa predbilježbom za 107. izdanje maratona. Da ne zakasne...


Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Top