Prvi Advent maraton osvojio je Erkolo Ashenafi, tada 27-godišnji atletičar iz Etiopije, koji je u Crikvenicu došao kao pobjednik Zagrebačkog maratona. Vrijeme pobjednika bilo je 2.31.28.2 – vrijedan rezultat koji je „preživio“ i 2012. godinu. Erkolo Ashenafi bioje član najbrojnije skupine atletičara koja posjećuje naš grad. Riječ je o Benedek teamu iz Budimpešte čiji maratonci i polumaratonci trče većinu ovih utrka u regiji.

U ženskoj konkurenciji prema očekivanju jepobijedila naša Marija Vrajić, članica AK Veteran u vremenu 2:55:23,2.Marija Vrajić je u Crikvenicu došla također sa reputacijom pobjednice maratona u Zagrebu.

Na prvom izdanju našeg maratona nastupilo je 559 atletičara iz Mađarske, Kenije, Etiopije, Slovenije,BiH, Srbije, Italije,Njemačke i Danske.

Dvije godine kasnije (2014) oborena su najbolja vremena u obje konkurencije. Pobjednik u muškoj konkurenciji bio je Stanley Tarus iz Kenije u vremenu 2:26:22 ispred Janosa Tamasa 2:28:54. Obojica su trčala u najboljem vremenu maratona.

I odvažna Marija Vrajić istrčala je prije dvije godine najbolje vrijeme. Na ruku maratoncima išlo je lijepo vrijeme, pa je naša maratonka istrčala stazu u vremenu 2:55.09. Odlično vrijeme postigla je i drugoplasirana dama Dubravka Vešligaj u vremenu 2:55,25:07.

 

 

S. Lončarić