Sumorno ispadanje rukometaša iz 1.lige jug
Objavljeno: 03.05.2017.

Točno 18 godina nakon najvećeg uspjeha u povijesti kluba stiglo je novo ispadanja u nominalno treći stupanj natjecanja rukometaša u Hrvatskoj.

Split i završnica rukometnog kupa Hrvatske, koje je odigrano upravo na današnji dan prije 18 godina te novi poraz Crikvenice i napuštanje Prve lige i ispadanje u Drugu ligu-zapad groteskno su se poigrali sa RK Crikvenicom. Napisana i nikada objavljena knjiga „OD SOKOLANE DO ZVIJEZDA“ mogla bi dobiti svoj nastavak. Dante Alighieri (a ne Stipica, golman Hajduka) bi napisao Od Sokolane do zvijezda i natrag-u pakao...

Naime, od jeseni društvo će nekada perjanici crikveničkog sporta, koja je na promociji u Gradskoj sportskoj dvorani 2003. godine pamtila i posjete veće od 1200 gledalaca. (Crikvenica – Umag, 1283 gledalaca) činiti Mornar,Trsat, Gospić, Senj, Arena,Veruda, Dubovac ali i Novigrad i Ogulin. Kasnije su pod Kotor u goste stizali Badel, Metković, PIPO-IPC i igračke veličine ne samo sa ovih prostora.

Teško je bilo posljednjih godina gledati agoniju rukometaša.

Uzroka je poprilično i zaslužuju dublju, smirenu analizu. Mnogi su skloni ukazati na slab rad sa mladim,vlastitim igračkim kadrom.

Nedovoljno točno. Igrači koji danas imaju 22, 23 godine rasturaju u našem rukometu, ali i u susjednoj Sloveniji. Moreno Car, Kristijan Bećiri, Jadranko Stojanović, Paulo Grozdek, Bruno Derossi. A krenuli su iz Crikvenice.

Godine nerada u mladim pogonima tek će se početi osjećati u narednih 5-6 godina. Sadašnji pioniri kluba daleko su od konkurencije, klub nema prirodan dotok igrača i još poduže vrijeme ga neće ni imati.

A sve to u gradu koji ima 5 rukometnih klubova !??

Samo spomen na financijsku konstrukciju treba odmah odbaciti i uputiti na usporedbu proračune klubova u okruženju. RK Crikvenica sa korištenjem dvorane dobiva 434.070 kuna. Primjerice Kozala, Pećine i Trsat zajedno nevoljnih 350.000. Muški i ženski rukonet u gradu pod Nehaj-kulom zajedno jedva dobiva oko 200.000.

Kako se je u prošlosti gospodarilo sa proračunskim sredstvima napisani su elaborati, a sudske instance imale su poprilično posla. Podmetnula su se leđa...

Interes za rukometom u Crikvenici nije bitnije popustio. Utakmice Mornara, Selca i njihovi međusobni ogledi i dalje pune tribine. O Murvici i posjeti njihovim utakmicama ne treba trošiti riječi. Dovoljno je doći u dvoranu.

Hvalevrijedan trud male ekipice ljudi u klubu neće biti dovoljan za oporavak. Smoljan, Božić, Huljina i članovi-članice uprave trebaju zasukati ozbiljno rukave.

Kada ? Već danas, 2. svibnja jer vremena i nema odviše. Rješenje mogu dati sastanci sa konkretnim rješenjima svih rukometnih čimbenika u gradu (ne samo rukometnih). Nove animacije, popularizacija rukometa i pokušaj formiranja piramide, ekipiranje uprave, i za kraj ništa manje važno.

Po meni čak možda i najvažnije. Prošle 2016. godine odspavana je tvrdim zimskim snom 60-godišniica kluba. Marijan Župan, Vladimir Montanari, Zvonko Pelicarić, Blaženko Grbčić, Lino Car, Šime Gržičić i Ivan Car-Vlah koji su odigrali prvi rukometnu utakmicu 1956. godine, zaslužili su dostojno podsjećanje na te dane. Kada je prošla šesdeseta godina kraj turskog groblja, neka se barem 2021. netko sjeti. Jer ima zač' Bit' će 65 let...

Novo ispadanje ne mora značiti kraj rukometa u gradu. Proteći će podosta vode ispod 5 mostova preko Dubračine, ali skoro sigurno da će na klupi biti više igrača nego na dvije posljednje, kada svi igrači sa utakmice u Metkoviću i protiv Biograda zajedno ne mogu popuniti rukometni zapisnik jedne utakmice.

CRIKVENICA 28 (12) - BIOGRAD 32 (16).
CRIKVENICA Gradska sportska dvorana. Gledalaca: 55. Suci: Knežević – Tunuković (Vrpolje).

CRIKVENICA: Dr. Sertić, Daskijević 9 (2), Marušinac 1, Dr. Sertić 6, Huljina 4, Karaula, Stanić 3, Svetić 3, Kapelari 3. TRENER: Senko Smoljan.
BIOGRAD: Tomić, B. Jeličić 1 (1), Kazija, Pelicarić 2, Došen 3, Petrović 3, Pribilović 3, Mikulić, Pavlović, Kapetanović, Duvnjak 7, H. Jeličić 1, Sakić 8, Zorica 4 (2). TRENER: Danijel Duvnjak.

SEDMERCI: Crikvenica 3 (2), Biograd 3 (3).
ISKLJUČENJA: Crikvenica 4 minute, Biograd 10.

Sumorni oproštaj Crikvenice ove godine i od Prve lige, sa željom za što brži povratak, ali će trebati mnogo rada, odricanja, shvaćanja i razumijevanja okoline.

S. Lončarić