Ususret 107. maratonu Šilo – Crikvenica (1.)
Objavljeno: 17.07.2017.
Još samo 28 dana do velike fešte
U narednim danima fokus ne samo sportske javnosti u okruženju usmjeriti će se prema centralnoj sportskoj ljetnoj priredbi u našem gradu. Plivački maraton Šilo-Crikvenica najstarija je sportska priredba u kontinuitetu na Jadranu, iz godine u godinu sa sve više sudionika. Postala je brend Crikvenice.
Želja mi je da sa serijalom sportskih napisa pridodamo još veću važnost ovoj sportskoj priredbi i uvedemo nas do Vele Gospe i Dana Grada Crikvenice u maraton. Sa nizom zanimljivosti...

Pobjednica našeg maratona Šilo - Crikvenica iz godine 2014. Dina Levatić, članica KDP Split, sjajno je svojim pothvatom prije nepunih mjesec dana najavila još jedno izdanje ove tradicionalne priredbe. Otplivala je velikih 46 kilometara ispod 20 mostova koji povezuju Manhattan sa ostalim dijelom New Yorka. Bez straha od hladne vode, morskih pasa a za to je trebalo provesti u moru 7:33:50. Sprema se preplivati i La Manche. Vrijeme Dine Levatić na više nego 10 puta kraćoj dionici, onoj između Šila i Crikvenice u pobjedničkom izdanju bilo je 0:46:01:5. Dvije godine ranije, na 102. maratonu ova odvažna studentica osvojila je drugo mjesto. A ove godine dolazi sa novim ambicijama i ciljevima. Spltska škola daljinskog plivanja...

Činjenica da preplivavanje kanala između Šila na otoku Krku i Crikvenice, za spremne sportaše više nije posebno veliki izazov, ali biti na Jadranu i ne doći za Veliku Gospu u Crikvenicu i biti dio velikog spektakla je ogroman propust. Prošle godine dobna razlika od najmlađeg Jakova Šituma iz Dubrave i vremešnog, ali čilog 80-godišnjeg Nemetha Lehela iz Mađarske iznosila je ogromnih 70 godina. Legendarni novinar i pisac iz Zadra Vice Profaca, nije propustio niti jedan maraton u slobodnoj Hrvatskoj i odjednom više nije bio najstariji sudionik. Neslužbeni naslov sa kojim se je dugo dičio.

Na startu u Šilu sve je više naših domicilnih sportaša kojima plivanje nije matični sport. Dolaze iz loptačkih, borilačkih sportova, ali i  nekadašnji plivači iz vremena kada nije bilo vremenskog limita. Plivuckalo se je ležerno i po dva sata – pa i više. Nelagoda domaćih sudionika da će ostati bez plasmana tjera svih na trening. Cijeli srpanj, pa i dio toplog lipnja plivale su naše djevojke i dečki kako bi što spremnije dočekali veliki dan.

Na maraton se u posljednje vrijeme dolazi organiziranim prijevozom. Pula, Poreč, Rijeka, Trst, Split, Zagreb imaju vrlo oragnizirano daljinsko plivanje i dobre klubove. Pita se nešto i Mađare, koji možda i ne znaju da je njihov zemljak ušao u povijest, kao prvi pobjednik ove „Međunarodne utakmice u preplivavanju“. Tako su naime gosti pozivani daleke 1912. godine sa plakata ondašnjih organizatora iz Lječilišnog povjerenstva u Crikvenici.

Stjepan Lončarić

Ove internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Top