P1010751Uspješna suradnja Grada Crikvenice, Poduzetničkog centra „Vinodol“ i poslovnih banaka nastavljena je današnjim konstituiranjem Povjerenstva za odabir poduzetničkih projekata u svrhu realizacije programa kreditiranja poduzetnika „Poduzetnik Grada Crikvenice“ koji je pokrenut ove godine u suradnji s pet banaka. Grad Crikvenica inicirao je pokretanje kreditnih linija s izuzetno povoljnim uvjetima za male poduzetnike, a kao dodatno olakšanje, Grad Crikvenica subvencionira kamatnu stopu u iznosu od 2 - 3%, ovisno o namjeni kreditnih sredstava .

Program je pokrenut s ciljem olakšavanja i poticanja poslovanja poduzetnika na području Grada Crikvenice, kao i poticanja zapošljavanja. Kreditne linije u sklopu programa „Poduzetnik Grada Crikvenice“ između ostalog imaju i element refinanciranja i refundacije, što je vrlo rijetka karakteristika kredita, posebno u recesijskim uvjetima, a kamatna stopa uz subvenciju trenutno iznosi 4 ili 5%, što je znatno povoljnije od komercijalne kamatne koja inače u bankama iznosi od 8 do čak 11%.

 Povjerenstvo, na čelu s pročelnicom Upravnog odjela za financije Grada Crikvenice, mr. sc. Snježanom Sikirić, prethodno je odobrilo kredite u iznosu od cca 2,2 milijuna kuna za 7 projekata lokalnih poduzetnika koji su ocijenjeni kvalitetnim i od značaja za Grad Crikvenicu. Većina projekata orijentirana je prema turističkoj djelatnosti i planira 7 novozaposlenih.

P1010752 Svi poduzetnici koji su zainteresirani za kreditne linije u sklopu programa „Poduzetnik Grada Crikvenice“, te subvenciju kamate od strane Grada Crikvenice trebaju se obratiti Poduzetničkom centru „Vinodol“, koji priprema potrebnu dokumentaciju, zatim se projekt proslijeđuje na Povjerenstvo koje ocjenjuje njegovu kvalitetu. Vrlo je bitno da poduzetnik u trenutku prijave projekta za kreditiranje ima podmirene obveze prema Poreznoj upravi i Gradu Crikvenici.

Gđa Eleonora Jurasić iz Erste banke istaknula je kako banka ima mogućnost paralelno odobriti dva kredita poduzetnicima koji su ušli u veliku investiciju, a kojima nedostaje određeni iznos do završetka projekta. Oni imaju mogućnost dobivanja komercijalnog kredita i kredita preko programa „Poduzetnik“. Također, za klijente kojima prijeti blokada zbog poreznog duga, postoji mogućnost namjenskog plaćanja poreznog duga iz kreditnih sredstava po izuzetno povoljnim uvjetima, ovisno o kreditnoj sposobnosti i visini duga, što također olakšava poslovanje lokalnih poduzetnika.

Grad Crikvenica i Poduzetnički centar „Vinodol“ pozivaju sve zainteresirane poduzetnike da kandidiraju svoje projekte za program „Poduzetnik Grada Crikvenice“. U programu je raspoloživo još cca 2,8 milijuna kuna kreditnih sredstava. Ovaj značajan iznos predviđen je s ciljem razvoja gospodarstva i potpore poduzetnicima s područja grada Crikvenice te poticanja zapošljavanja, što su ujedno i prioriteti u radu gradske vlasti.

Top