p1020561Tjedan psihologije, koji se svake godine u veljači obilježava diljem Hrvatske, ove je godine prvi put obilježen i na području grada Crikvenice. Inicijativa psihologa crikveničko-vinodolskog kraja, koji djeluju na području Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodola, zajedno s kolegama iz Rijeke, u suradnji s Gradom Crikvenicom, organizirali su niz aktivnosti kako bi psihologiju kao primijenjenu znanost približili građanima Crikvenice i vinodolskog kraja te im omogućili da bolje upoznaju što rade psiholozi u njihovom neposrednom okruženju.

 

Psihologinje Doma za djecu „Tić” iz Rijeke Ljiljana Bubnić i Nataša Špigl su 15. veljače 2011. g. održale radionicu "Internet i mobitel – zabavno i sigurno!" namijenjenu učenicima osmih razreda crikveničkih osnovnih škola. Radionica je održana s ciljem poticanja učenika na kritičko promišljanje uporabe Interneta i mobitela, osvješćivanje mogućih rizika te osnaživanje za efikasnu samozaštitu djece.

 

16. veljače 2011. g. u Gradskoj se vijećnici održala prezentacija pod nazivom „Izloženost  rizicima korištenja Interneta i načini pravovremene zaštite djece“  za odgojno i obrazovno osoblje i stručne suradnike dječjih vrtića, osnovnih škola i dječjih domova kao i za roditelje i ostale zainteresirane građane. Temu je predstavila Tamara Žakula Desnica, prof. - ravnateljica  Dječjeg doma „Tić“ Rijeka i voditeljica istoimenog savjetovališta. Prisutni su dobili uvid u konkretne pokazatelje o izloženosti osnovnoškolaca oblicima nasilja putem Interneta, saznali informacije na koje znakove moguće opasnosti treba usmjeriti pažnju te se upoznali sa smjernicama kako postupati i na vrijeme zaštititi djecu.

Predavanju je nazočio i zamjenik gradonačelnika Senko Smoljan koji je u uvodnom dijelu prezentacije pozdravio goste i istaknuo: „Drago mi je što se grad Crikvenica ove godine uključio u obilježavanje Tjedna psihologije koji se obilježava na području cijele Hrvatske. Tim povodom je, osim organizacije večerašnjega predavanja, na službenim web stranicama Grada Crikvenice (www.crikvenica.hr) objavljen adresar svih organizacija u kojima djeluju psiholozi, s opisom te organizacije i popisom poslova psihologa, tj. usluga kojima stoje na raspolaganju građanima. Adresar je sastavljen s ciljem da se građani upoznaju s radom institucija te da lakše stupe u kontakt s profesionalnim psiholozima koji ih mogu kvalitetno savjetovati. Izrađen je i distribuiran i info letak istim sadržajem pod nazivom “Psiholozi u Crikvenici i okolici“. Budući da je to segment za kojim postoji trajna potreba, drago mi je što je Grad Crikvenica u suradnji s psiholozima s našeg područja pridonio afirmaciji ove struke na crikveničko-vinodolskom području".

 

 Na području Crikvenice i okolice rade psiholozi u nekoliko različitih sustava, kao što su odgojni, obrazovni, zdravstveni, sustav socijalne skrbi, nevladine organizacije i dr. Inicijativu za obilježavanje Tjedna psihologije u Crikvenici čine psiholozi iz sljedećih organizacija: Dječji vrtić „Radost“ iz Crikvenice, Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog, Centar za socijalnu skrb Crikvenica, Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe „Izvor“ iz Selca, Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe «Braća Mažuranići « Novi Vinodolski, Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj Sretniji grad iz Crikvenice, Savjetovalište za žene žrtve nasilja u obitelji udruge SOS TELEFON – GRAD RIJEKA, Poliklinika Terme iz Selca i ELAN savjetovanje – Centar za osnaživanje djece i odraslih iz Dramlja.

p1020550p1020560

Top