×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/povelja
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/povelja

DSC01244Gradonačelnik Damir Rukavina danas je u Gradskoj vijećnici ugostio predstavnicu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Željku Grbac,  predstavnicu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj Louisu Vinton te čelnike sedam gradova s područja PGŽ povodom svečanog potpisivanja Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. 

Gradonačelnik Rukavina je pozdravio hvalevrijednu inicijativu UNDP-a za zajednički i koordinirani rad čelnika jedinica lokalne samouprave na poboljšavanju kvalitete života osoba s invaliditetom, promociji tolerancije i suzbijanju diskriminacije.  „Grad Crikvenica kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta za život osoba s posebnim potrebama te socijalno ugroženih skupina.“ Posebno je istaknuta pristupačnost gradske plaže osobama s invaliditetom, uklanjanje arhitektonskih barijera pri uređenju cesta, ugradnja lifta u OŠ Vladimira Nazora te integrirani program u Dječjem vrtiću „Radost“.

Povelju su, osim domaćina, potpisali gradonačelnici Ivica Lukanović iz Kastva, Josip Turina iz Kraljevice, Darijo Vasilić iz Krka, Zdenko Antešić iz Raba, Željko Mirković iz Vrbovskog, predsjednik Gradskog vijeća Novog Vinodolskog Neven Pavelić te pročelnik Ureda Grada Čabra Zvonimir Lipovac.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton je izjavila: „Za turističke gradove kao što je Crikvenica, omogućavanje jednake pristupačnosti za sve građane nije samo moralna, nego i zakonska obveza“. Vinton je naglasila kako se gradovi svojom dobrom praksom u prilagodbi javnih prostora mogu na taj način pozitivno istaknuti na izrazito konkurentnom hrvatskom tržištu.

Nakon potpisivanja Povelje, predstavnici svih gradova razmijenili su iskustva i primjere dobre prakse iz svojih sredina, no i probleme koji su svima zajednički s obzirom na ograničena proračunska sredstva te nezahvalnu konfiguraciju terena svih gradova u PGŽ s obzirom na potrebe osoba s invaliditetom. Svi prisutni su se složili kako je inicijativa UNDP-a o potpisivanju Povelje dobrodošao podsjetnik kako se u nastojanjima ne smije stati, već i nadalje ulagati u razvoj komunalne infrastrukture te podizati svijest o potrebama i izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom.

 Predstavnik Udruge invalida Grada Crikvenice Senad Serdarević također je pozdravio prisutne istaknuvši uspješnu dosadašnju suradnju s Gradom Crikvenicom i srodnim udrugama te je također istaknuo da je Crikvenica grad koji je prepoznatljiv po razvijenom zdravstvenom turizmu, koji treba i dalje unaprjeđivati, a to se odnosi i na uređenje grada u skladu s potrebama osoba s invaliditetom. Istaknuo je i problem dostupnosti sadašnjih prostorija Udruge invalida članovima. Gradonačelnik je obećao da će taj problem biti riješen u najkraćem mogućem roku.

{gallery}povelja{/gallery}

Top