×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/panel
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/panel

DSC01220U Hotelu „International“ u Crikvenici se u petak održala panel-rasprava na temu pripreme turističke sezone 2011. godine kojoj je domaćin bio gradonačelnik Damir Rukavina sa suradnicima. Raspravi su nazočili predstavnici Zračne luke Rijeka, Turističke zajednice Grada Crikvenice, Thalassotherapije Crikvenica, Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, predstavnici Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja i Udruge privatnih iznajmljivača iz Crikvenice, predstavnici hotelskih kuća te turističkih agencija, ustanova u kulturi te Erste banke, koja je ujedno održala prezentaciju svoje usluge namijenjene turističkom gospodarstvu.

Skup je otvorio gradonačelnik Damir Rukavina istaknuvši kakoturizam kao gospodarska grana ne podnosi granice i ne treba ga kao takvog niti promatrati, već je nužno uključiti sve čimbenike  koji žive od turizma i za turizam.“ Zamjenici gradonačelnika Senko Smoljan i Veselko Mutavgjić ukratko su se osvrnuli na zaključke Gradskog vijeća Grada Crikvenice za proteklu godinu te na rezultate protekle turističke sezone koji su prema svim pokazateljima bili uspješni. „Cilj nam je da te rezultate poboljšamo i podignemo crikvenički turizam na višu razinu, posebno u smislu podizanja kategorizacije i poduzimanja zajedničkih aktivnosti svih relevantnih čimbenika u turizmu“, istaknuo je zamjenik Smoljan.

Priprema ovogodišnje turističke sezone razmatrala se kroz prezentiranu SWOT analizu destinacije. Uslijedila su izlaganja stečajne upraviteljice „Jadrana“ d.d. Marije Ružić, koja je istaknula da je „Jadran“ nakon proglašenja stečaja godinu završio s pozitivnim financijskim rezultatom te da je po prodaji kapaciteta poslovanje zasad na razini lanjskoga. Ružić je najavila i skoro zapošljavanje većeg broja sezonskih radnika. Uslijedilo je izlaganje predsjednika Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske Deana Barca, predstavnice Zračne luke Rijeka Irene Ahel, Danora Matejčića, predsjednika Udruge privatnih iznajmljivača, Tome Radičevića, predsjednika Zajednice udruga privatnih iznajmljivača Primorsko-goranske i Istarske županije, te Berislava Jankovića, ravnatelja Ustanove u kulturi „B.J. Promotions“.

 U raspravama je ukazano na potrebu produženja turističke sezone i ispunjavanje pred-  i postsezone atraktivnim događanjima kojima bi se konkuriralo na turističkom tržištu. Također je ukazano na sadašnju nisku kategorizaciju destinacije te potrebu povećanja kategorizacije hotelskih kapaciteta, no i cijele destinacije koja gostu mora pružati kvalitetu u skladu s cijenom. Pohvaljen je nedavno uvedeni sustav javnog prijevoza na području Grada Crikvenice, te je više govornika ukazalo na potrebu kvalitetnijeg povezivanja Zračne luke Rijeka sa crikveničko-vinodolskim područjem, posebno stoga što se za otprilike mjesec dana očekuje bitno povećani broj putnika zahvaljujući suradnji s RyanAirom, odnosno ponovno uvedenim letom za London te Stockholm. Istaknuta je i važnost zdravstvenog turizma, na kojemu treba graditi crikvenički brand, te potreba za intenziviranjem suradnje između Crikvenice, Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske te zajedničkom prezentacijom na turističkom tržištu. Predstavnici udruga privatnih iznajmljivača istaknuli su želju za zajedničkim oglašavanjem s turističkim zajednicama, koje je jeftinije i efikasnije.

Istaknut je i problem kadrova, odnosno kako stimulirati mlade da upišu ugostiteljske škole, budući da je za kvalitetan turizam najpotrebniji školovani zaposlenik u turizmu. Bilo je riječi i o potrebi završetka postavljanja smeđe signalizacije, postavljanje info-punkta te ulaganje u edukaciju iznajmljivača privatnog smještaja. Također je ukazano na potrebu osnivanja Odbora za gospodarstvo te destinacijskog menadžmenta kako bi se osmišljavanju turizma prišlo planski i integrirano. Istaknut je i problem zoniranja te potreba za umrežavanjem privatnih iznajmljivača s TZ-ima i turističkim agencijama kako bi se stvorila jedinstvena baza podataka.

Na temelju svega izrečenog, Grad Crikvenica će prijedloge sa rasprave u obliku zaključaka proslijediti na iduću sjednicu Gradskog vijeća.

{gallery}panel{/gallery}

Top