×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/1291-planinarenje
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1291-planinarenje

P1060873Nakon intenzivnih planinarskih pohoda po hrvatskim planinama  i treninga po feratama Julijskih Alpi,  članovi crikveničkoga PD-a „Strilež“ ,  Fredi i Aron Devčić (52 i 25 g.)  su  se u društvu prijatelja iz PD „Belveder“ iz Biograda na Moru, odlučili na osvajanje Marmolade, Punta Penia, najvišeg vrha Dolomita (3342m).

Ovo je prvi uspon  članova „Strileža“ na Marmoladu nakon što je taj vrh osvojila osmeročlana ekipa 2000. godine.

Nakon osvojenog Mont Blanca 2010.g., najvišeg vrha Alpi i najvišeg vrha Francuske , Grossglocknera 2011. g., najvišeg vrha Austrije, ista ekipa je sada osvojila i Dufourspitze, najviši vrh Švicarske  i drugi najviši vrh Alpa. Ova iskusna ekipa visokogoraca željela bi svoje znanje i iskustvo podijeliti s novim članovima  te stoga pozivaju mlade da se priključe planinarima.

 

Uspon na Dufourspitze, Monte Rosa 4 634m

Nakon desetosatne vožnje od Crikvenice do Zermatta,u Švicarskoj,  u nedjelju 22. 07.2012. g. Mato Odžić, Damir Peko-Lončar, Marko Rogić (članovi PD-a „Strilež“), Crikvenica) zajedno s Markom Lalićem iz RAK-a Rijeka, krenuli su u osvajanje najvišeg vrha Švicarske, 4634 m visokog Dufourspitzea u masivu Monte Rosa. Prvi dan su se penjali preko ledenjaka Gornergrat do visine od 3 100 m. Ekipa je ovdje podigla bazni logor sa dva šatora. Idući dan se penju do visine od 4 000m radi aklimatizacije i vraćaju natrag do logora.

Za osvajanje zahtjevnih vrhova ove visine, treba krenuti jako rano – zato je već u mrkloj noći u 1:30,  četvorka bila spremna za pohod. Pod punom opremom, krenulo se preko ledenjaka Monte Rosa, samo uz svjetlost čeonih lampi. Na visini od 4500 m nalazi se mali plato od kojega su dalje nastavili Marko Lalić i Damir Peko kroz kuloar u stijeni. Penjače je nakratko ometao oblak sa snijegom i ledom kroz koji su se probijali, ali na sreću, ubrzo se razvedrilo. Nemilosrdan vjetar nije dozvolio duže zadržavanje, snimilo se nekoliko fotografija na vrhu i uslijedio je povratak u bazni logor. Srećom, na povratku nije bilo ozbiljnijih problema, osim neplaniranog kupanja prvog člana u navezu u pukotini malog ledenjaka.

Na godišnjem izletu u Južni Tirol od 22.-25.06., 16 članova „Strileža“ osvojilo je i vrh Rötlspitz (Punta Rosa) visok 3 026 m  u NP Stilfserjoch, a najmlađi član u grupi bio je 14-godišnji  Luka Kraljić.

Visokogorci  „Strileža“ zahvaljuju matičnom klubu i Gradu Crikvenici na pomoći u realizaciji ovakvih pohoda. Zbog visokih troškova realizacije ovakvih pohoda, svaka pomoć sa strane je dobrodošla, a za zahvalu , ove godine se na vrhu Monte Rose zavijorila zastava „Strileža“, ali i zastava Grada u čast 600. obljetnice prvoga spomena imena Crikvenice. 

{gallery}1291-planinarenje{/gallery}

Top