ŠRK Oslic Selce – 62 godina za pamcenje
Objavljeno: 15.03.2017.

Ribari su bili brži od rukometaša

Nije ni čudno. Tradicija je bila na strani sporta koji je još u starom rodilištu na Sušaku usađen svakom novorođenom stanovniku Selca. Pa i onima koji su rođeni kod kuće...

I dalje se radi o najmasovnijem sportu, razbibrigi, ovisnosti u mjestu. Radi se o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, a nije nogomet, pa čak niti rukomet...

A povijest kazuje - čim su koncem 1955. godine izvršene sve pripremne radnje za osnivanje SRD Oslić Selce (22. prosinca) sazorili su uvjete i za registraciju društva.

Početak 1956. godine iskorišten je za pripremu normativnih akata. Izabrana su tijela, pripremljena je papirologija, program rada, Statut i svi pravilnici. Već 8. veljače 1955., prije 62 godine sve je dostavljeno Savezu organizacije za sportski ribolov na moru i podvodne aktivnosti SR Hrvatske u Rijeci, a Savez je konačni tekst normativnih akata ovjerio i podnio nadležnim vlastima 28. travnja uz zahtjev za registraciju društva.

Tako je hvalevrijedna inicijativa zaljubljenika u more i sportski ribolov na moru dobila i službenu potvrdu. Oslić traje, postao je dio povijesti...

A planovi za budućnost se rade prema raspoloživim sredstvima, čuli smo na dobro posjećenoj Izbornoj skupštini ŠRD Oslić 19. ožujka u hramu kulture, okupljalištu i centru događanja u mjestu.

Natjecanja, ekološke akcije, škole za trenere i suce, rad Male škole ribolova, sudjelovanje u Selačkim noćima na moru, pratnja plivača na Maratonu Šilo-Crikvenica. Selce je ove godine domaćin druženja ribarskih klubova grada Crikvenice, tradicionalne organizacija Badnjaka na placi...

Mnogo više je bilo razloga za podsjetnik na do sada odrađeno i realizirano od zadanih programa rada sa nekih prošlih skupština. A u Osliću su ponosni na domete, ali ih dosta samozatajno navode.

U ožujku 2008. godine ŠRK Selce je izdao sjajnu monografiju o radu ponosnog kluba u prvih 50 godina postojanja. Maestralan uradak, ogledni primjerak kako bi trebala izgledati svaka knjiga neke sportske udruge u povodu nekih velikih obljetnica. Ovoj divnoj, simpatičnoj knjizi mjesto je u svakoj biblioteci, vitrini, posebno među ljubiteljima mora, sporta, zavičaja.

A izdavanjem monografije i inventure velikih dometa Oslića u prvih pola stoljeća, povijest nije stala. U posljednjoj dekadi odrađeno je 12 ekoloških akcija, pratili su se maratoni, održavale Lignjade, slavio badnjak na placi, išlo se je na natjecanja i u pravilu vraćalo sa pregršt medalja, pehara, naslova...Najvećih, onih svjetskih.

Klun iz malog mjesta za grandiozne domete.

Sa međuopćinskih natjecanja u Selce su posljednjih deset godina stigle 4 zlatne, 3 srebrne i 5 brončanih pojedinačnih medalja, a sa županijskuh prvenstava po dvije iz svakog seta. Značajni su dometi ostvareni na međužupanijskim natjecanjima – ekipno zlatna (Mirjana Pobor i Ljiljana Antić), te 4 zlatne, 1 srebrna i 2 brončane u pojedinačnoj konkurenciji. Sportski ribolovci ŠRK Oslić bilježe dojmljive rezultate i na Kupu Hrvtske. Mirjana Pobor proglašena je za najuspješniju ribolovku tri godine izastopno (2009-2011). U sastavu reprezentacije Hrvatske u surf castingu nastupile su Mirjana Pobor i Ljiljana Antić (2008), a Mirjana Pobor je postala Svjetska prvakinja 2009. godine na natjecanjima na kojima je osvajala ekipnu zlatnu, 2 srebrne i 2 brončane medalje. Sve to popraćeno je i zasluženim priznanjima na izboru za sportaša Grada Crikvenice. Mirjana Pobor tri godine uzastopno, kao i na državnoj razini, te za najbolju ekipu u ribolovu skupa sa Ljiljanom Antić (2009), uz najbolju ekipu kod starijih juniora u sastavu Milivoj Antić i Boris Škorićč (2009). Nagrade su dolazile i u ruke sportskih djelatnika Ivana Lončarića –mike (2008), Stjepan Antić (2009) i Damira Heličića (2009).

Konstanta uspjeha, masovnosti, organiziranosti, druženja. Nit vodilja koja ujedinjuje mjesto, jer pjesnik kaže –

O lipo moje Selce

Kako si malo

Samo jedna šačica te j' !                                 (Vilim Lončarić)                                   

Povijest ŠRD Oslić ide dalje....

  1. Lončarić
Top