Finili su mare bali...
Objavljeno: 08.02.2016.

Finili su Mare bali, znalo se nekad često čuti u Primorju. I zaista, došao je kraj i ovogodišnjim maškaranim doživljajima. Mnogi će ljubitelji petoga godišnjega doba reći da je pet tjedana proletjelo u trenu. Kako i ne bi, uz sjajne maškarane fešte, vesele povorke i brojna zabavna događanja za male i velike maškarone.
Gradski će ključevi uskoro biti vraćeni u prave ruke, a maškare će ponovno zasjesti na tron sljedeće godine.

Završetak maškara na Rivijeri Crikvenici prilika je da se još jednom podsjetimo na vrijedne tradicionalne običaje ovoga kraja, koji se prenose s koljena na koljeno.

Tako će se na "Mesopusni utorak", 9. veljače, u Selcu održati tradicionalna mlaća slame. U poslijepodnevnim satima Selačka mantinjada kreće na Brdo, gdje ih čekaju mlatačice slame, žene u svečanim i radnim narodnim nošnjama s baškotima i kavom. Povorka ide prema centru mjesta, u 16 sati započinje mlaća - mlatačice mlate i zapale slamu, a dok se pleše Selačko kolo,  mještani promatraju na koju stranu odlazi dim. Kaže se da, ukoliko ode prema moru, godina će donijeti više ribe, a ako pak povuče prema kopnu, bolje će roditi zemlja. U 21 h u će se u Domu prosvjete u Selcu održati posljednja ovogodišnja maškarana zabava uz grupu "Tremolo".

U Hrvatskome narodnom domu u Dramlju će 9. veljače u 21 h početi završna maškarana zabava, u sklopu koje će se i odrediti ime ovogodišnjemu mesopustu.

Na Čistu srijedu, 10. veljače, u svim će se mjestima crikveničke rivijere paliti mesopust, simbolični krivac za sva zla i nedaće u prethodnoj, 2015. godini.
U Crikvenici program započinje u 16 sati čitanjem šentence i suđenjem mesopustu na Trgu Stjepana Radića, nakon čega slijedi spaljivanje na vrhu Vele palade. U slučaju kiše, čitanje šentence će se održati u Osnovnoj školi Zvonka Cara u Crikvenici, a mesopust će se spaliti pokraj škole.
U Dramlju će se u 16 sati Dramaljski balarini i mještani okupiti pokraj Hrvatskoga narodnog doma, nakon čega će se spaliti mesopust.
Mještani Jadranova će svoga mesopusta početi ispraćati u 17 sati, čitanjem šentence u Domu kulture.
U Domu prosvjete u Selcu u 16 sati počinje čitanje šentence, a mesopust će se nakon toga paliti na rivi.

Ne propustite završetak ovogodišnjih Maškara na Rivijeri Crikvenici! Saznajte što su sve skrivili ovogodišnji mesopusti, nasmijte se i zabavite!

Do sljedeće godine, veliki maškarani pozdrav i uživajte u foto galerijama na stranicama na www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica, najveselijim maškaranim stranicama!


Top