01.Travnja 2016. obilježava se 115 godina meteorološke postaje u Crikvenici
Objavljeno: 30.03.2016.

Meteorolozi, meteoroloških postaja Istre, Hrvatskog primorja i otoka, sadašnji prognostičari, motritelji i umirovljeni kolege, kao i članovi Hrvatskog meteorološkog društva, zajednički su obilježili svoj dan, SVIJETSKI METEOROLOŠKI DAN, koji se obilježava svake godine 23. ožujka.

U Crikvenici dana 19.03.2016.g., gradu koji 01. travnja 2016.g. obilježava 115 godina općinske meteorološke postaje, a 01.srpnja, 125. godina meteorološke postaje DHMZ-a održan je susret meteorologa Istre, Hrvatskog primorja i otoka. Jedan od razloga tog susreta je što je Crikvenica grad koji ima dugogodišnju povijest vođenja meteoroloških podataka, zabilježenih i sačuvanih kopija meteoroloških dnevnika, svih proteklih 125 godina.

Grad Crikvenici, uvijek je pokazivala interes, za što bolju reprezentativnost meteoroloških postaja, kao i djelatnicima DHMZ-a, prognostičarima i našim domaćim meteorolozima.

Tko su meteorolozi? Ljudi, profesionalci i volonteri, koji s velikom ljubavlju i odgovornošću obavljaju ovaj posao. Svakodnevno odlaze na svoje radno mjesto, u svoj meteorološki krug, motriti i opažati stanje atmosfere, bilježiti pojave u njoj, očitavati instrumente i sve to skupa bilježiti u dnevnik motrenja, te u obliku kodiranih izvještaja (SYNOP, KLIMA) slati u DHMZ u Zagreb, na daljnju obradu.
Podaci služe kao temelj meteorološke prakse, za proučavanje vremena, klime, stanja atmosfere, za međunarodne razmjene za analizu i prognoze stanja zemljine atmosfere, te proučavanja atmosferskih procesa, koja se odnose na vrijeme i klimu. Bez obzira na vremenske uvijete, osmatranja i mjerenja meteoroloških parametara, vrše se svaki sat, dok na stanicama gdje rade volonteri mjerenje se vrši u 7, 14 i 21 sat, što je bitno za očuvanje kontinuiteta klimatoloških motrenja u terminima.

Predstavnici Grada Crikvenice i Turističke zajednice grada Crikvenice prisustvovali su dočeku meteorologa, prognostičara i motritelja.

Motritelji su odali priznanje Gradu Crikvenici, na uređenju meteorološkog kruga, posađenom cvijeću naših nona "NONIN STARI VRT". Sa stručne strane grad potvrđuje prisutnost meteorološkog rada u segmentu ljudske djelatnosti, a meteorološki krug daje značaj Gradu Crikvenici, kao jednu atraktivnu točku, kako za građane, tako i za turiste. Daje povjerenje u mikroklimatsko obilježje ovog područja. Vidljivo je ulaganje grada i svakako bi bilo poželjno da se automatski meteorološka postaja dopuni sa TURISTIČKIM INFORMACIJSKIM SUSTAVOM, da građani i turisti svakodnevno vide i pročitaju podatke izmjerene na meteorološkoj postaji.

"Jer vjerujte podaci o klimi na ovoj postaji u Crikvenici su nacionalno blago, ne možete to nigdje kupiti, niti u LONDON-u, niti u BRUSSEL-u, a Vi to imate..." To su riječi izrečene u Crikvenici, 21.veljače 2014.g. na otvorenju automatske meteorološke postaje, a izrekao ih je ravnatelj DHMZ-a i stalni predstavnik RH pri WMO, gospodin mr.sc. IVAN ČAČIĆ.

Top