Druga regata tradicijskih brodica
Objavljeno: 21.06.2016.

Nakon prošlogodišnje, veoma uspješne, prve regate drvenih barak, organizator regate, Jedriličarski klub Jadro iz Selca, ponovno je organizirao ovo rekreativno-sportsko događanje s ciljem da postane dio tradicije.  Ove se je godine odazvalo sedam barki, što je manje u odnosu na prošlu godinu, ali tome je razlog promjena termina, logistička zahtjevnost pripreme baraka za regatu te popularnost ovakvih regati koje su se postale veoma interesantne u posljednje vrijeme, što za građane, što za turiste. Glavna atrakcija regate bio je plavi guc Mladena Antića iz 1930. godine koja je ujedno bila i najstarija barka regate. 

Regata je startala u 13:00 sati, a sudjelovati su mogle drvene barke svih tipova, poput pasare, guca, batane, gajete, leuta te druge barke na jedra koje imaju neki od tradicijskih elemenata. Sudionici su trebali prikazati tradicionalne vještine na obali i moru, a posjetitelji su mogli uživati u pogledu uz prigodno kušanje domaćih jela i pića.

Ova je regata dio opsežnijeg programa u kojem pokušavamo revitalizirati pomorsku baštinu, odnosno drvene barke koje već pomalo izumiru. Raznim akcijama ljude pokušavamo motivirati da zadrže i obnove te barke, iako to nije jednostavno niti jeftino. Tako, između ostalog, organiziramo ovu regatu drvenih barak. Ove godine imamo sudionike s Cresa, Krka, Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage, Crikvenice i Selca. Vjetar će nas poslužiti i regata bi trebala proteći bez problema – predviđa Davor Lončarić, predsjednik Jedriličarskog kluba Jadro.

Cilj je regate očuvati autentične tradicijske barke te razvijati autohtoni turizam. Drugi projekt s istim ciljem obavlja Jedriličarski klub Jadro koji planira obnoviti jedan guc, a mi iz Turističe zajednice ih podupiremo. U budućnosti taj guc planiramo koristiti u promotivne svrhe, ali i za kratke izlete za naše goste – govori predsjednica Turističke zajednice Grada Crikvenice, Marijana Biondić.

Regata je zamišljena kao cjelodnevni događaj popraćen bogatim i progodnim programom na rivi u sklopu kojega se je održalo i natjecanje u kuhanju tradicionalnog brudita uz glazbeni sastav Trio Crikvenica. Natjecalo se je osam skupina, a za pripremu je iskorišteno čak 40 kilograma razne ribe. Svečano proglašenje najuspješnijih održalo se je u 20:00 sati, a potom su uslijedile zabava i druženje uz nastup KUD-a Neven iz Selca.


Top