Radionice: priprema zdravih slastica
Objavljeno: 09.12.2016.
Na radionicama „Priprema zdravih slastica“ održanim 7.12.2016. u Dječjem vrtiću Radost sudjelovalo je stotinjak djece, roditelja i odgajatelja što govori o tome da svi zajedno sve više promišljamo o zdravim navikama i nastojimo svoje jelovnike obogatiti „pametnim“ namirnicama.
Voditeljice i organizatorice radionica bile su nutricionistice Martina Linarić , Maja Obrovac Glišić i  Marina Kozina te zdravstvena voditeljica vrtića Mirjana Paušin Butorac i ravnateljica Martina Magaš. Na samom početku radionice kuharica Đurđica Peričić prezentirala je pripremu zdravog kolača od cikle. Nakon toga su sudionici radionice pripremali kuglice od riže i kokosa, zobene kekse, energetske pločice i voćne štapiće u čokoladi i kokosu. Dok su djeca i zdravstvena voditeljica izrađivali voćne sokove i frapee, roditelji i nutricionisti su razgovarali o zdravoj prehrani. Naglašeno je da djeci treba nuditi, voće i povrće te smanjiti unose šećera i soli. Nutricionistice su dale prijedloge zdravih namirnica kojima u raznim receptima možemo zamijeniti one koje to nisu. Na primjer meso ne trebamo pohati u dubokom ulju. Možemo ga uvaljati u rižino brašno, jaja i zobene pahuljice i peći u pećnici. Rafinirane šećere u kolaču možemo zamijeniti medom, stevijom ili brezinim šećerom. Zobene pahuljice, koje mogu biti doručak, dodane u ručak ili večera izvrstan su izvor betaglukana. Bilo je tu još mnoštvo korisnih informacija i odgovora na pitanja kako naša jela i slastice učiniti zdravijima.

Na kraju radionice sudionici su počastili primljenim slasticama i svi su se složili da će one biti dio obiteljskog blagdanskog stola. Prijedloge recepata za zdrave slastice možete pronaći na linku: https://radost-crikvenica.hr/radionice-priprema-zdravih-slastica/

Top