Održano predavanje Depresija - bolest s tisuću lica
Objavljeno: 19.04.2017.
U okviru obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, čija je ovogodišnja tema Depresija – razgovarajmo, te u sklopu projekta Grada Crikvenice, Crikvenica – Zdravi grad, GDCK Crikvenica je organiziralo zanimljivo predavanje na temu Depresija- bolest s tisuću lica.

Predavanje, koje je okupilo tridesetak sudionika, održao je dr. Igor Salopek, specijalizant psihijatrije iz OB Karlovac. Dr. Igor Salopek voditelj je i riječkog Centra za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji koji je nedavno, kao prvi takav centar osnovan u Hrvatskoj, počeo s radom.

Depresija je bolest mozga, koja je izlječiva, te je vrlo važno prepoznati je u najranijoj fazi i potražiti stručnu pomoć. Procjenjuje se da oko 200.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od nekog vida depresije, te kao posljedica depresije godišnje se izvrši čak 722 samoubojstava. Zanimljiv podatak je da je omjer oboljelih žena i muškaraca 3:1.

Na kraju predavanja svim sudionicima su podijeljeni letci o depresiji, s testom kojim i sami možemo otkriti da li patimo od nekog oblika depresija, a da toga nismo ni svjesni.

 


Top