Održana radionica vezana uz spašavanje na vodi
Objavljeno: 28.04.2017.
U okviru projekta «Sigurnost na vodi» Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa i Gradsko društvo Crvenog križa CRIKVENICA održali su tijekom ožujka i travnja brojne aktivnosti za djecu vrtićkog i školskog uzrasta.

Tako je u ožujku održano ukupno 8 radionica za učenike 3. razreda osnovnih škola na temu „Kodovi sigurnosti na vodi“ ili „Tko se boji vode još“. Kroz radionice je prošlo cca 90 učenika koji su kroz zanimljivu prezentaciju naučili koja su pravila ponašanja na vodi, kako potražiti, ali i pružiti prvu pomoć unesrećenome, te kako radi Služba spašavanja života na vodi HCK i koju opremu koriste.

U travnju, iste radionice su održane i za djecu Dječjeg vrtića Radost Crikvenica, kako matičnog, tako i svih područnih vrtića, te ih je odslušalo također cca 90 djece. Radionice je vodila Tea Švob, članica Spasilačkog kluba „Poseidon“ pri DCK PGŽ i volonterka Crvenog križa.

U terminu 26.-28.04.2017., u hotelu Katarina, Selce, držan je i prvi ovogodišnji tečaj Junior-spasilac na kojem je sudjelovalo 12 učenika osnovnih škola Vladimira Nazora i Zvonka Cara, koji su tijekom trodnevnog seminara svladali slijedeće vještine:

1. vještine u vodi
(plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokovi, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja sa i bez opreme),
2.vještine izvan vode
(čvorovi, komunikacija s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom)
3. osnove pružanja prve pomoći
(postupci održavanja života, postavljanje u bočni položaj, poziv u pomoć, pružanje prve pomoći kod rana i lomova).

Tečaj su provodili instruktor Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa Nikola Mrđen i dr. Željka Polonijo.

Diplomu «Junior spasilac» dobili su slijedeći učenici: Leonarda Lovrić, Leonarda Lončarić, Karlo Španović, Petar Matejčić, Stella Jud, Paula Tomičić, Nika Raguž, Tamara Erceg, Lucija Car, Nika Butković.

 


Top