Održano interaktivno predavanje na temu - Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju
Objavljeno: 08.05.2017.

U ugodnoj atmosferi Gradske vijećnice u Crikvenici ovog petka 05. svibnja aktivistice i volonterke Centra za nenasilje i ljudska prava - SOS Rijeka prisutnim posjetiteljima i posjetiteljicama približile su temu o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

U uvodnom izlaganju nakon pozdravne riječi u ime Elan savjetovanja kao koordinatora organizacije događanja, istaknut je aktualni problem nasilja nad starijim osobama te jedan od njegovih pojavnih oblika – ekonomsko nasilje. Današnjom temom izlagači su nastojali putem informiranja i edukacije dati doprinos prevenciji ovog ružnog i tužnog fenomena.

Iz predavanja pravnice Ive Čatipović moglo se doznati čemu služe ovakve vrste ugovora, koje su bitne sličnosti i razlike između njih, o čemu treba voditi računa prilikom donošenja odluke o odabiru jednog od njih, što primatelj i davatelj uzdržavanja dobiva sklapanjem ugovora, koje su njihove obveze, koji je redoslijed radnji kod sklapanja, u kojem slučaju ih je moguće raskinuti i uz koje posljedice, koliko to sve košta i td.

Kao što je bilo i najavljeno, predavanje je osim osobama starije dobi bilo namijenjeno i članovima njihovih obitelji te drugim osobama koji na neki način brinu o starijim osobama te svim ostalima koje ova tema zanima. I doista, samo letimičnim pogledom prisutni promatrač mogao je utvrditi da su u slušateljstvu bile prisutne različite generacije: i umirovljenici ali i osobe mlađe dobi.

Nakon informativnog izlaganja prisutni su tražili i dodatna pojašnjenja te postavili vrlo konkretna pitanja na ovu temu. U raspravi su neki od posjetitelja podijelili i vlastita iskustva – i pozitivna i negativna s tim u vezi. Također, dio prisutnih iskoristio je i mogućnost da dobije individualno savjetovanje te besplatni pravni savjet nakon predavanja.

Svi prisutni s predavanja su ponijeli sa sobom besplatnu brošuru «Nada i Miranda» koja sadrži najvažnije informacije o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. U informativnom paketu dobili su i letke s kontakt podacima i informacijama o mogućnosti dobivanja usluge besplatne psihološke podrške za osobe starije dobi. Naime, već treću godinu za redom Centar za osnaživanje djece i odraslih – ELAN savjetovanje u Dramlju u okviru svog psihološkog savjetovališta, među prvima u Hrvatskoj, nudi stručne usluge za sve osobe starije od 65 godina. Oni koji k tome još imaju prebivalište na području grada Crikvenice, ovu uslugu dobivaju besplatno, budući da u sufinanciranju ovog programa sudjeluje i Grad Crikvenica.

Prethodna manifestacija održana je u sklopu projekta "Mudrošću protiv nasilja nad najmudrijima", kojeg financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava provodi ga u partnerstvu s CTK Rijeka, Centrom za osnaživanje djece i odraslih – ELAN savjetovanje, CZSS Rijeka, Domom za starije i nemoćne osobe "Kantrida" Rijeka, Domom za starije osobe "Volosko" Opatija i Domom za starije osobe "Mali Kartec" Krk.

 

Top