Predavanje: Obiteljski poredak i škola
Objavljeno: 10.05.2017.
 Kušac - Udruga za unapređenje kvalitete življenja poziva Vas na predavanje Obiteljski poredak i škola u sklopu projekta Crikvenica zdravi grad povodom Međunarodnog dana obitelji 15. 05. 2017. god. od  13,00 do 14,00 sati u OŠ Zvonka Cara u Crikvenici.
Doprinos ostvarenju i kvalitetenom obogaćenju projekta Crikvenica zdravi grad za 2017. god. u okviru prioritetnog područja - JAČANJE KAPACITETA ZA RANU I UČINKOVITU ZAŠTITU  MENTALNOG ZDRAVLJA OBITELJI, DJECE I MLADIH,  udruga Kušac daje kroz radionice sistemskih obiteljskih konstelacija, koje se redovno  održavaju već 8. godinu jednom mjesečno. Radi se o edukacijsko iskustvenom razvojnom programu, prikladnom za sve one koji rade sa ljudskim sustavima i žele produbiti svoje znanje o dinamici ljudskih odnosa.

U programu je zamišljeno da se konstelacijski pristup rješavanju problema u odnosima unutar obitelji, sa naglaskom na partnerstvo i vezu roditelji-djeca, približiti svim zainteresiranim korisnicima kroz prezentaciju ovog rada u školama, vrtićima i drugim ustanovama za djecu i mlade, na nekoliko ciljanih prezentacija, povodom Međunarodnog dana obitelji, (15. 05.), Svjetskog dana djece (20. 11.) i Svjetskog dana mladih (08. 04.).

Dokazano je da od predaka naslijeđujemo ne samo fizičke karakteristike već i obrasce ponašanja, razmišljenja i osjećanja, koji definiraju naš život, a najčešće ih nismo svjesni, jer djeluju iz podsvijesti. Poremećaji u ponašanju djece, koji se iskazuju kroz hiperaktivnosti, buntovnost, agresiju, probleme sa prehranom, sklonost uzimanju alkohola ili droge, ili bavljenje ekstremnim i po život opasnim sportovima i niz drugih, ukazuju samo na to da je negdje unutar porodičnog stabla prisutan problem na kojeg današnji članovi obitelji ne obraćaju pažnju, a djeca, koja su senzibilnija, dubinski ga osjećaju i žele da se savlada i ukloni te zapravo nesvjesno samo ukazuju na to svojim ponašanjem. Problem je najčešće vezan uz kršenje prirodnih zakona unutar te porodice, a odnosi se na nedostatak iskazivanja ljubavi, odbijanja prava pripadanja nekim članovima porodice ili nerođenoj djeci, nepoštivanje poretka i sl.

Kada se problem razotkrije na mjestu nastanka, što se na ovim radionicama dešava iznimno brzo, trenutno je izbrisan, kao i sve njegove posljedice i to se događa fenomenološki.

Poznavajući jednostavna, ali moćna pravila prirodnih zakona, odgovorni pedagozi, psiholozi, voditelji, nastavno i drugo osoblje, mogu uputiti roditelje i djecu na rješavanje uočenih problema, iznalaženje rješenja, pravljenje najboljih odabira i donošenje ispravnih ili optimalnih odluka, uz klasične pristupe i pomoći i putem ovih radionica.

Pitanja i teme koji se mogu rješavati ovim pristupom su apsolutno u svim područjima življenja, a jednostavnim pristupom, kroz konkretne praktične situacije, dovodi se do najbržih i trajnih promjena, jer se poravnanje i novi poredak uvijek rade u korjenu ili na mjestu nastanka.

Svima nam je želja i cilj da i mi i naša djeca živimo skladno, u ljubavi, radosti i miru, a da bismo to postigli potrebno je donijeti odluku da počnemo na pravi način trajno uklanjati sve zapreke koje nosimo u sebi i svom najbližem porodičnom i radnom okruženju.

Predavanje će održati Mirjana Andres-Rogović, koja je aktivno uključena u rad sa sistemskim obiteljskim i poslovnim konstelacijama po metodi Berta Hellingera već 18 godina, a već osmu godinu djeluje kao samostalan sistemski terapeut i konzultant.
Top