Predstavljanje crikveničke kulturne baštine u Zagrebu
Objavljeno: 16.05.2017.
Muzej Grada Crikvenice je u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu te Institutom za arheologiju postavio izložbu 845°C Ad Turres u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložba je 2014. godine široj javnosti prvi puta bila predstavljena u našem gradu, a sad se s pričom o antičkoj Crikvenici imaju priliku upoznati posjetitelji zagrebačkog muzeja.

Izložba prikazuje rezultate desetogodišnjih arheoloških istraživanja antičke keramičke radionice koja je djelovala na prostoru cestovne postaje Ad Turres, a čiji su ostaci pronađeni ispod pomoćnog nogometnog igrališta u Crikvenici. Rezultati tih istraživanja bili su glavni poticaj i za osnivanje Muzeja Grada Crikvenice. Bogata građa pronađena tijekom arheoloških istraživanja uvelike je rasvjetlila antičku povijest današnjeg prostora Crikvenice ali i šireg područja Vinodola.

Veliki broj institucija, ustanova, stručnih suradnika ali i veliki broj pojedinaca zaslužan je za rezultate dobivene tijekom dugogodišnjih arheoloških istraživanja koja su financirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Crikvenica.

Osim brojnih arheoloških predmeta zahvaljujući kojima se može utvrditi kontinuitet života na području Crikvenice i Vinodola još od brončanog doba, različitih fotografija i video materijala, posjetitelji izložbe mogu vidjeti 3D model rekonstrukcije antičke keramičarske radionice. Tijekom trajanja izložbe organizirana su prigodna predavanja i edukativne radionice. Zadnjeg dana izvući će sretni dobitnik nagradne igre koji će posjetiti Crikvenicu i boraviti u hotelu Kaštel tijekom mjeseca rujna.

Izložba se može razgledati do 11. lipnja 2017.

 


Top