Nova izložba u crikveničkom muzeju
Objavljeno: 29.06.2017.
Muzej Grada Crikvenice sutra, 30. lipnja u 20,00 sati otvara izložbu Slana 1930. - 1941.

Izložba povijesne tematike posjetiteljima predstavlja djelovanje ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije na području Selca. U uvalu Slana mornarica dolazi nakon premještaja sa Sušaka te ovdje postupno gradi sve potrebne objekte za smještaj komande koja je ustrojena tijekom 1930. godine pod nazivom Pomorska odbrana Selce. Bila je to jedina mornarička komanda na sjevernom Jadranu.

Na izložbi su predstavljeni dolasci eskadre kraljevske mornarice tijekom ljetnih vježbi o čemu svjedoče upečatljive fotografije selačkog porta s brodovljem i podmornicama. Zanimljivi su i dolasci engleske flote u Vinodolski kanal, kao što je posjet nosača aviona HMS Glorious 1931. godine.

Osim priče o kraljevskoj ratnoj mornarici na izložbi su prikazane društvene, političke i gospodarske prilike u Selcu između dva svjetska rata. Iako turizam doživljava svoj postupni razvoj on utječe na standard samo malog dijela pučanstva, većina i dalje živi vrlo skromno. Glavni prihod dolazi od sezonskog rada muškaraca na zidarskim poslovima u zemlji i inozemstvu. U međuratnom Selcu djeluju brojna društava, osnivaju se dječji domovi i oporavilišta, stvaruju se važni infrastrukturni pomaci – gradnja vodovoda, elektrifikacija, urešenje današnje magistrale, proširenje kupališta i plaža. Iako značenjem marginalan, politički život Selca odražava previranja na državnoj razini. S njim je dijelom povezan i boravak kraljevske obitelji Karađorđević u Selcu.

Izložba kronološki prati sva važnija događanja u Selcu do proljeća 1941. kada dolazi do raspada Kraljevine Jugoslavije, talijanske okupacije i proglašenja nove država. U kratkotrajnom Travanjskom ratu uništena je pomorska baza u Slanoj.

U realizacije izložbe pomoć su pružile brojne muzejske ustanove, posebice Hrvatski pomorski muzej Split i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Treba istaknuti suradnju s Knjižnicom Selce u kojoj se čuva rukopisna ostavština selačkog kroničara – Ivana Lončarića Papića, dragocjen izbor podataka o povijesti mjesta. Izloženi predmeti također su ustupljeni i iz privatnih zbirki, a vlasništvo su Foto Ivančića, Željka Skomeršića, Danijela Frke, Damira Batistića. Na izložbi se može vidjeti dosad ne prikazivani zapisi o ulasku talijanske vojske u Crikvenicu 1941. godine koje je ustupio Archivio Storico Luce iz Rima. Autori izložbe su Stjepan Špalj i Tea Rosić.

Izložba ostaje otvorene do 26. siječnja 2018.
Ljetno radno vrijeme muzeja je svakodnevno od 9,00 do 13,00 i od 18,00 do 22,00 sata.

 

Top