Izložba Foto Crikvenica 27.07.2017. u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara
Objavljeno: 26.07.2017.
Živimo u vremenima brzih promjena, dinamične evolucije sa snažnom i pouzdanom tehnološkom podrškom u svim životnim aktivnostima. Tako je i s fotografijom.

Danas s lakoćom pravimo fotografske slike zahvaljujući sveprisutnoj digitalnoj tehnologiji. Dakle, dovoljno nam je nabaviti fotoaparat solidnih mogućnosti i s njim ćemo napraviti dosta pouzdanu i u tehničkom smislu korektnu fotografiju. Ova jednostavnost korištenja digitalne tehnologije proizvela je učinak lažnoga uvjerenja da su svi današnji korisnici fotoaparata uspješni snimatelji. Dakako da tehnologija, iako je skoro savršena, u ovom slučaju nije dovoljna. Uza sve njene blagodati, neophodna je makar i minimalna nadogradnja, dodatak u obliku ljudskoga umijeća. Sinergija tehnoloških mogućnosti fotografske opreme i finoga, suptilnoga snimateljskog senzibiliteta rezultirat će fotografskim radom koji ćemo s pravom nazvati kreativnim, umjetničkim djelom. Ako imamo dobru ili solidnu tehničku podršku u pravljenju fotografija, onda težište uputa svakako treba usmjeriti prema izražajnim sredstvima, prema stvaranju, kreiranju unutrašnjeg prostora fotografske slike. I to mi je bila jedna od osnovnih zadaća u radu ove kreativne radionice sa šest polaznika: Elma Duić, Tanja Malovoz, Marijana Mužević, Irena Udovičić, Vladimir Katnić i Josip Gršković.

Princip rada u ovoj je radionici dvosmjeran i jedino takav može biti, a to znači da polaznici dobiju određeni zadatak, rade snimateljske vježbe kroz čiju ih analizu upućujem i usmjeravam kako bi im rad bio bolji, tj. stvaralački izražajniji. Vodim ih kroz likovnu platformu, a postupak ili metodologija je katkada vrlo složena i kompleksna, tako da polaznik često treba primijeniti neka tehnička svojstva svoga aparat kako bi stvaralački djelovao. Onda je to stalno, kontinuirano ispreplitanje tehničkih znanja i kreativnih statusa. Ovi procesi nisu konačni i u ovakvim radionicama oni se samo otvaraju, a svaki polaznik individualnom dinamikom i unutrašnjim kreativnim ritmom sebe ostvaruje kroz fotografsku sliku. Redovit i kontinuiran rad će svakako doprinijeti evoluciji personalnoga kreativnog habitusa.

Ova izložba pokazuje vrlo jasno da su polaznici sasvim uspješno zakoračili u kreativnu fotografsku platformu i sada je potpuno individualna stvar koliko će tko sam sebe poticati, njegovati i razvijati kao autorsku ličnost. I motivi kojima su se oni bavili potvrđuju staru tezu da nije važno ili je manje važno što snimaš, već je važnije kako to radiš. Ili da još pojednostavimo teoriju: Sve je zanimljivo ili može biti zanimljivo na fotografiji ako smo tomu motivu podredili snimateljske režime i odabrali dobro svjetlo. Usklađivanje svih bitnih elemenata u fotografiji u konačnici donosi i zadovoljstvo autoru, a i promatraču fotografija. To svakako dokazuju i uobičajeni motivi naših izlagača koji su i u likovnom i fotografskom statusu sasvim koherentna ostvarenja.

Posebnost ove radionice je i u tome što se odvijala u ateljeu sjajnoga i velikog kipara Zvonka Cara, prostoru gdje se vremenom kipareva rada akumulirala njegova ogromna stvaralačka energija što je kao nevidljivi, ali prisutni fluid doprinosilo pozitivističkom duhu cjelokupnoga rada.

 

Top