Izložba Brune Paladina 17.8. u Gradskoj galeriji Crikvenica
Objavljeno: 14.08.2017.
Bruno Paladin rođen je u Rijeci 1951. Slikar, kipar, grafičar, ilustrator, scenograf, dizajner, keramičar.

Djeluje od 1976. Prepoznat je najprije kao slikar osobita stila i iznimne kreativne znatiželje. U traganju za novim mogućnostima slikarskoga i kiparskoga izričaja koristi razne materijale: drvo, metal, staklo, glinu. Ostvario je sedamdesetak samostalnih, sudjelovao je na petstotinjak skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Španjolska, Austrija, Nizozemska, Njemačka, Francuska, USA, Brazil, Kina). Sudjelovao je na brojnim simpozijima, likovnim radionicama i kolonijama.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za likovno djelo. Zastupljen je u likovnim enciklopedijama i pregledima suvremenoga likovnog stvaralaštva. Djela mu se nalaze u privatnim kolekcijama i u zbirkama hrvatskih i svjetskih galerija i muzeja suvremene umjetnosti. Član je HDLU Rijeke i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Bruno Paladin i najnovijom likovnom cjelinom potvrđuje izniman osjećaj za čistoću, organizirani red i sklad forme. U svjetlu geometrijske optike i logike strogih, čvrstih i pravilnih rješenja vizualizira govor tehnološkog društva. Ususret minimalističkoj jednostavnosti i monokromnosti, geometrijskoj koherentnosti, fragmentaciji oblika i gradbi slojevitih i dinamičnih struktura. (Branka Arh, 2017.)

 

Top