Područna škola Selce dobila produženi boravak
Objavljeno: 14.09.2017.
Područna škola Zvonka Cara – Selce od ove školske godine krenula je s produženim boravkom. Time su se zadovoljile suvremene potrebe roditelja čiji način života nameće potrebu zbrinjavanja djeteta mlađe školske dobi.

Matična škola OŠ Zvonka Cara ima 14 odjela, ukupno 270 učenika, a produženi boravak pohađa 20 djece. Područna škola Selce ima četiri odjela, odnosno ukupno 40 učenika, a zasad je interes za ovaj program iskazalo šestero djece. U Thalassotherapiji obično školski program odradi 50 učenika u četirima kombiniranim odjelima. U okviru produženog boravka djeca imaju organizirano vrijeme koje uključuje i pisanje zadaće, a cijeli program počinje u 11:30 te traje do 16:30 sati. Njegovim uvođenjem mijenja se uloga škole koja je u tom slučaju maksimalno i racionalno iskorištena pružajući nebrojene mogućnosti djelovanja u svrhu pravilnog razvoja i rasta svakog djeteta u kvalitetnu osobu, korisnu svojoj obitelji i zajednici.

Zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić istaknula je kako je produženi boravak nadstandard čiju je potrebu Grad Crikvenica još prije 5 godina prepoznao i osigurao svojim učenicima. Zadovoljstvo načinom provođenja programa je očito. Svake godine raste broj zainteresiranih roditelja za uključivanje djece u program. Posebno me veseli otvaranje produženog boravka u našoj Područnoj školi u Selcu jer smo ovime osigurali jednak tretman svim našim učenicima matičnih i područnih škola, zaključila je zamjenica.

Ravnateljica OŠ Zvonka Cara Desiree Pečaver ovom se prilikom zahvalila osnivaču škole, a to je Grad Crikvenica, koji u proračunu izdvaja sredstva za programe kao što je ovaj (jer svega toga ne bi bilo bez sredstava), odnosno pomaže im u praćenju materijalnih troškova i kapitalnih ulaganja. A najvažnije je spomenuti sredstva iz gradskog proračuna od 15. siječnja 2012. godine. Otada je Grad Crikvenica u školi pokrenuo program produženog boravka za učenike nižih razreda u cilju poboljšanja kvalitete i standarda osnovnog školstva


Programom produženog boravka u OŠ Vladimira Nazora obuhvaćeno čak 70 djece

Od ove školske godine OŠ Vladimira Nazora ima grupu učenika više koji su iskazali interes za produženim boravkom. Tako je matična škola krenula s dvjema grupama. Jedna grupa obuhvaća prvi i drugi razred, a druga polaznike trećeg i četvrtog razreda. Prema riječima ravnateljice ove škole Deane Čandrlić-Zorice svake godine sve je veći interes za ovakvim oblikom zbrinjavanja djece nakon nastave. OŠ Vladimira Nazora ima 377 učenika, plus 50 učenika Glazbene škole, a programom produženog boravka obuhvaćeno je 70-tak djece.


Obrazovna struktura

Na području grada Crikvenice djeluju dvije osnovne škole, OŠ Vladimira Nazora te OŠ Zvonka Cara. OŠ Vladimira Nazora ima dvije područne škole u Dramlju i Jadranovu, a OŠ Zvonka Cara jednu područnu školu u Selcu te područni odjel u specijalnoj bolnici Thalassotherapia za učenike koji u toj bolnici duže borave zbog liječenja. U ovom posebnom područnom odjeljenju je dnevno prosječno 50 djece osnovnoškolske dobi, a godišnje kroz ovo odjeljenje prođe čak 500 učenika. Za financiranje učitelja u produženom boravku Grad Crikvenica će za ovu školsku godinu izdvojiti preko 350.000 kuna.


Osim produženog boravka, čitav niz pogodnosti za osnovnoškolce

Produženi boravak je samo jedan aspekt kojim Grad Crikvenica potpomaže roditeljima djece osnovnoškolske dobi. Tu je još čitav niz potpora i prava koja se mogu ostvariti kao što su besplatni obroci u školi za učenike korisnike socijalnog programa, besplatni obroci za djecu iz obitelji koje imaju troje i više djece, kao i besplatni udžbenici za obje prethodno navedene kategorije. Nadalje, tu je i pravo na sufinanciranje produženog boravka u školi u iznosu od 50% cijene za obitelji s troje i više djece, besplatno članstvo u određenim klubovima za socijalno potrebitu djecu te sportske stipendije. Osim toga, Grad Crikvenica sufinancira i prijevoz učenicima čiji prijevoz ne pokriva Ministarstvo, a to su djeca koja putuju iz Dramlja i Selca u školu u Crikvenicu. Djeci s područja naselja Crikvenica financira se i prijevoz City Busom.

 

Top