Najava izložbe u Muzeju Grada Crikvenice
Objavljeno: 22.01.2018.
U Muzeju Grada Crikvenice otvaramo izložbu Vjetar Mediterana – Jadranske tradicijske barke, autora brodomaketara Luciana Kebera.

Izložba se postavlja u organizaciji Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA, Muzeja Grada Crikvenice i autora. Otvorenje će se održati u srijedu, 24. ožujka s početkom u 18.30 u izložbenom prostoru muzeja (Preradovićeva 1).

Tradicijska se brodogradnja poslijednjih godina sve više vrednuje i promovira kao dio našeg kulturnog identiteta i mediteranskog naslijeđa u čemu je svoj doprinos dao i Luciano Keber, autor studijskih maketa predstavljenih na ovoj izložbi. One su rezultat njegovih višegodišnjih istraživanja tehničkih i povijesnih podataka o tradicijskim barkama, stoga na izložbi možete doznati mnogo o tipologiji, razvoju i osobitostima brodskih konstrukcija. Njihov autor ima iz sebe 40 godina bogate brodomaketarske – modelarske djelatnosti tijekom koje je sudjelovao na brojnim natjecanjima i ostvario dvadesetak autorskih izložaba. Također, međunarodni je sudac za brodomaketarstvo i član ULUPUH-a.

Izložba Vjetar Mediterana svojim posjetiteljima, osim tehničkih podataka, donosi i one manje opipljive dimenzije brodova koje zalaze u sferu duhovnog i emocijonalnog zbog kojih su oni našim precima bili mnogo više od plovila i puke imovine. Kao jedan takav primjer izdvajamo na izložbi predstavljenu maketu kvarnerskog guca – barke koja zauzima posebno mjesto u pomorskoj baštini crikveničke rivijere. Lokalno poznatija kao crikvenički guc, ova se barka razvila krajem 19. stoljeća iz radne, ribarske barke (kajića) te je malim izmjenama dobila novu namjenu. U turističkoj su ponudi mjesta tijekom prve polovice 20. stoljeća bili nezaobilazni barkajoli, domaći ljudi koji su svojim gucevima svakodnevno nudili vožnje pokraj crikvneičkog kupališta i na susjedni otok Krk. Do danas se nije sačuvala niti jedna od tih prepoznatljivih barki.

Prije Crikvenice, izložba Luciana Kebera je gostovala u Cesenaticu u Italiji, gradiću s višestoljetnom pomorskom tradicijom koja je živopisno predstavljenom u gradskoj luci prepunoj tradicijskih barki. Museo della Marineria Cesenatico najstariji je muzej na Sredozemlju koji njeguje ovakav pristup prezentaciji maritmne baštine što posljednjih godina slijede brojni mali eko muzeji pomorstva diljem Mediterana, pa i u Hrvatskoj. Ovakvi primjeri svakako pružaju ideje za promišljanje kvalitetnije turističke ponude i na prostoru Crikvenice, koja zajedno sa susjednim Selcem baštini povijest usmjerenu moru, ribarstvu i pomorstvu. Zašto ne bismo barem nekoliko tjedana godišnje crikvenički ili selački porat prepustili tradicijskim drvenim barkama? I na taj način obilježili 2018. – europsku godinu kulturne baštine.

Izložba je u Muzeju Grada Crikvenice otvorena do 3. ožujka svakim danom (osim ponedjeljka) od 10.00 do 14.00 sati. Uaz je slobodan.

 

Top