Radionice prevencije trgovanja ljudima
Objavljeno: 26.02.2018.
GDCK Crikvenica je i ove godine organiziralo radionice o prevenciji trgovanja ljudima za završne razrede osnovnih škola, u suradnji s PP Crikvenica.

Trgovanje ljudima predstavlja vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje u kupnji, prodaji ili predaji, pružanje utočišta i prihvat osoba, uporabu sile, prijetnju uporabom sile ili drugim oblicima prinude, otmice, prijevare, zlouporabe položaja ili ovlasti da bi se došlo do pristanka osobe koja ima kontrolu nad drugom osobom, u svrhu iskorištavanja koje minimalno uključuje korištenje osoba u prostituciji ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad ili usluge, ropstvo, postupke slične ropstvu, trgovanje organima i drugo.

Posljednjih je godina trgovanje ljudima, osobito ženama i djecom u cilju njihovog daljnjeg seksualnog iskorištavanja, doseglo alarmantne razmjere . Procjenjuje se da je godišnja dobit od trgovanja ženama zbog seksualnog iskorištavanja viša od 12 milijardi američkih dolara. Početkom novoga tisućljeća ljude koriste kao robove za rad u tvornicama, hotelima, restoranima, barovima, domaćinstvima.

Zašto se trguje ljudima?

Zbog:

• prisilne prostitucije

• pornografije

• seksualnog turizma

• robovskoga rada

• prosjačenja

• nezakonitog usvajanja djece

• sklapanja lažnog i prisilnog braka

• trgovanje ljudskim organima.

Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava. Muškarci su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, žene zbog prostitucije, a djeca zbog prosjačenja i prodaje obiteljima bez djece.

Radionice je, u osnovnim školama, odslušalo oko 80 učenika obje osnovne škole, a radionicu je vodila dugogodišnja volonterka GDCK Crikvenica, studentica Dorotea Jerčinović uz asistenciju predstavnice PP Crikvenica Andrijane Štampf.

Radionica je održana i za završne razrede srednje škole, gdje se poseban naglasak stavio na opasnosti koje vrebaju kod traženja posla, posebno u inozemstvu.

 

Top