Grad Crikvenica objavio Proračun u malom za 2018. godinu
Objavljeno: 22.02.2018.
Kada se dogovori o otvorenosti proračuna, Istraživanje Instituta za javne financije Grad Crikvenicu uvrštava među najtransparentnije gradove u Hrvatskoj već nekoliko godina, a tome svakako doprinosi i brošura Proračun u malom koja je i ove godine objavljena te se nalazi na web stranicama grada Crikvenice.

Glavni motiv dokumenta Proračun u malom je da osim proračunskih korisnika i javne vlasti, poveže i upozna sve dobne, rodne i društvene skupine koje žive na području grada sa proračunom te zajedno s javnom tribinom predstavlja najbolju praksu otvorene vlasti i partnerstva za otvorenu vlast.

Kroz brošuru se dobiva pregled svih informacija o projektima, rashodima projekata ili pojedine usluge koja se financira kroz određeni program. Tekući programi služe redovnom funkcioniranju sustava (školstva, sporta, kulture, udruga i slično) dok su kapitalni projekti vezani uz nove investicije kao na primjer javna rasvjeta, ceste, javne površine i slično. Najviše sredstava, ukupno 43% od 128,5 milijuna kuna proračunskih sredstava planira se za kapitalna ulaganja. Posebna pažnja se kao i svake godine usmjerila i na ravnomjernost ulaganja u novu infrastrukturu te ulaganja u područja ostalih javnih potreba na način da se približno jednaka sredstva dodijele za obje kategorije te će slijedom toga 27,6 milijuna kuna biti uloženo u razvoj komunalne infrastrukture, dok će se 28,1 milijuna kuna investirati u obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb i službe zaštite čim se iskazuje visoka razina društvene osjetljivosti.

Od ulaganja u sferi javnih potreba, najistaknutiji projekti su ulaganja u gradnju školske sportske dvorane OŠ Zvonka Cara, povećanje energetske učinkovitosti Dječjeg vrtića Radost, investicija u boćalište Gornji Kraj te opremanje multifunkcionalne dvorane u novouređenoj Staroj školi.

Grad Crikvenica će i dalje težiti poslovanju s visokim stupnjem transparentnosti te će i kroz 2018. godinu nastaviti stvarati kvalitetno i privlačno poslovno okruženje te poticati razvoj poduzetništva na području grada, od ove godine još od najranijih dana, to jest već u vrtićkim danima pa sve do izlaska na realno tržište rada.

Proračun u malom Grada Crikvenica za 2018. godinu objavljen je na webu Grada Crikvenice, a možete ga pronaći na LINKU

 

Top