Svjetski dan zdravlja
Objavljeno: 09.04.2018.
Ove godine Svjetska zdravstvena organizacija obilježava 70 godina svog postojanja od osnutka 07.04.1948. godine.

Tim povodom se svake godine obilježava 7. travnja kao Svjetski dan zdravlja kako bi se globalnu javnost upozorilo na određeni zdravstveni problem koji je prisutan u većini zemalja svijeta. 

Ovogodišnja kampanja Svjetskog dana zdravlja odvija se pod sloganom „Zdravlje za sve“ (eng. Health for all) i nastavlja se tijekom cijele 2018. godine. Rezolucija „Zdravlje za sve“ smatra se jednim od najvažnijih dokumenata SZO-a, usvojena sa ciljem postizanje visoke razine zdravlja koja će svakom stanovniku svijeta omogućiti socijalno i ekonomski produktivan život. Povodom Svjetskog dana zdravlja organiziraju se diljem svijeta razna društvena događanja zbog poticanja svih dionika na suradnju i poduzimanje konkretnih akcija za postizanje dobrog zdravlja.    

Globalni ciljevi Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca naglašavaju njegovanje dobrog zdravlja tijekom cijelog života i zdravog starenja, te ukazuju na potrebu jednake i svima dostupne zdravstvene zaštite. Kroz nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca nastoji se omogućiti zdrav i siguran život za bolje zdravlje svakog pojedinca i zajednice. Hrvatski Crveni križ pridružio se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja –7. travnja 2018. kako bi se ukazalo na važnost očuvanja zdravlja svih stanovnika u Republici Hrvatskoj.

GDCK Crikvenica je, već tradicionalno, Svjetski dan zdravlja obilježilo aktivnostima nordijskog hodanja u suradnji s NZZJZ PGŽ, te besplatnim mjerenjem tlaka i šećera za građanstvo. Ove godine se hodalo šetnicom od Kačjaka do Jadranova i natrag, te se u šetnji okupilo tridesetak građana uz stručnu medicinsku pratnju predstavnika NZZJZ PGŽ.

Na akciji mjerenja tlaka i šećera, kojoj je pristupilo 133 građana, kod njih 20 (15 %) ustanovljen je povišeni tlak, odnosno kod njih 10 od 128 (8 %) povišeni šećer. Budući se radilo o, najvećem dijelu, populaciji srednje i starije životne dobi, ovi rezultati ukazuju da su naši sugrađani disciplinirani po pitanju načina života i uzimanja propisane terapije od strane liječnika.

 


Top