Kreću poticaji za građane za kupnju eko vozila
Objavljeno: 25.04.2018.
Od srijede, 25. travnja 2018. godine ponovo kreću poticaji za građane za kupnju eko vozila prema najavama ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dubravka Ponoša.

Na raspolaganju će biti 12 milijuna kuna, a kroz par tjedana oko 13 milijuna kuna takvih poticaja bit će dostupno i za tvrtke čime se kupce želi potaknuti na ozbiljnije razmišljanje o nabavi vozila u skladu sa očuvanjem okoliša.

Poticaji koje će građani dobivati putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosit će do 40 posto cijene vozila. Kretat će se do 80 tisuća kuna za električne automobile, 40 tisuća kuna za plug-in hibride automobile, uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km. Kupnja električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju poticat će se do 20 tisuća kuna, dok će za električne bicikle biti dostupno do 5 tisuća kuna Fondovih poticaja.

Procedura subvencioniranja je jednostavna: Fondu treba elektronički dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji će se od srijede od 10:00 sati moći preuzeti na web stanici Fonda, presliku osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu dobivenu u prodajnom salonu. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu zaprimanja zahtjeva. Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do kraja godine planira poticati i ostale elemente cjelovitog razvoja održivog prometa u sklopu kojih se govori o mjerama energetske učinkovitosti u gradskim prometnim sustavima, kvalitetniji javni prijevoz, tečajeve eko vožnje te neizostavne punionice kao ključne elemente sustava.
Fond će kroz svoje programe biti glasan promotor održivog transporta te cijeli taj koncept kvalitetno predstaviti i građanima putem niza informativno-edukativnih aktivnosti.

 

Top