Predavanje o prevenciji i zaštiti kod velikih nesreća
Objavljeno: 27.04.2018.
Nakon predavanja u studenome 2017. održanog u Crikvenici, GDCK Crikvenica je nastavilo s organizacijom vrlo zanimljivih i aktualnih predavanja na temu Prevencija i zaštita u slučaju velikih nesreća za mještane Dramlja i Selaca.

Predavanje je održala predavačica Sonja Polonijo, članica društva i Kriznog stožera GDCK Crikvenica, te edukatorica interventnih timova Hrvatskog Crvenog križa.

U uvodnoj riječi, ravnateljica društva Irena Gašparović, navela je da smo zadnjih godina bili svjedoci više prirodnih nesreća na crikveničkom području, počevši od požara 2012. godine, do poplava 2014. i 2017. godine. Uz to, zaposlenici i volonteri društva aktivno su sudjelovali i kod ostalih većih prirodnih i humanitarnih katastrofa, kao što je bila poplava u Gunji i migracijska kriza. Stoga je vrlo važno da se i sami građani upoznaju s načinima kako prevenirati pojedine nesreće, odnosno kako se zaštiti i smanjiti posljedice.

Tijekom samog predavanja sudionici su upoznati s nesrećama koje prijete crikveničkom području, te na koji način se može djelovati preventivno (kod poplava praćenjem vremenske prognoze, vodostaja, postavljanjem zečjih nasipa i sl.), prevencija kod požara je vezana uz izbjegavanje paljenja vatre na otvorenom, pogotovo u vrijeme velikih vrućina, bacanjem opušaka i sl. Nažalost, kod potresa se najmanje može djelovati preventivno, jer najčešće dolazi bez ikakve najave i tijekom noćnih sati.

Naglašeno je da bi svaka obitelj trebala imati svoj vlastiti plan za katastrofe, počevši od međusobnog dogovora na koji način uspostaviti kontakt u slučaju neke katastrofe, odrediti mjesta sastanka, osobu za kontakt i sl. Vrlo je bitno ustanoviti opasna i sigurna mjesta u svakom domu. Predstavljeni su ruksaci SET2GO Hrvatskog Crvenog križa kao ogledni primjerak sadržaja koje bi svaka obitelj trebala imati spremno u slučaju neke katastrofe – tu su, prije svega, važni telefonski brojevi, komplet za prvu pomoć, svjetiljke s rezervnim baterijama, radio aparat s rezervnim baterijama, popis lijekova za kronične bolesnike, rezervne naočale ili leće, voda u boci, hrana i slatkiši s dugim rokom trajanja, kopije važnih dokumenata (osobne iskaznice, police osiguranja, bankovne kartice, zdravstvene iskaznice), mobilni telefon i punjač, rezervni ključevi doma i automobila, potrepštine za osobnu higijenu, olovka i blok, džepni nožić i zviždaljka. Naravno, svaka obitelj može dodati u sadržaj i neke druge potrepštine, ovisno o potrebama i mogućnostima.

Kod velikih nesreća uvijek je najbitnije voditi računa o osobnoj sigurnosti, slušati lokalne radio-postaje, pružiti prvu pomoć unesrećenima i postupati prema napucima.

Naglašena je i uloga Crvenog križa u spajanju razdvojenih obitelji putem Službe traženja, a građani su upoznati da GDCK Crikvenica raspolaže i s dva isušivača prostora koja su na raspolaganju građanima u slučaju poplava, s time da postoje prioriteti kod posudbe samih aparata – najprije se moraju osposobiti ustanove od javnog interesa (škole, ambulante, bolnice i sl.), nakon toga socijalno ugroženi građani, kao i građani koji imaju teške bolesnike u obitelji, i na kraju svi ostali građani.

Zahvaljujemo MO Dramalj za pomoć pri organizaciji predavanja u Dramlju i Jadranu d.d. Crikvenica pri organizaciji predavanja u Selcu.

U dogovoru s MO Jadranovo, za mještane Jadranova predavanje će se održati tijekom mjeseca lipnja, a po potrebi predavanja se mogu organizirati i za pojedine ciljane skupine građana.

 

Top