1. Maketarski kup Alfons Veljačić
Objavljeno: 04.06.2018.
1. Maketarski kup Alfons Veljačić koji će se odvijati ovoga vikenda u Crikvenici glavni je događaj natjecanje maketara i modelara u subotu, 9. lipnja, u prostoru Muzeja Grada Crikvenice (Preradovićeva 1).

1. Maketarski kup Alfons Veljačić u organizaciji Maketarske udruge Alfons Veljačić i Muzeja Grada Crikvenice osmišljen je kako bi privukao što više zaljubljenika u maketarstvo i modelarstvo te kako bi promovirao ovaj lijepi hobi. Kup će se održati u Muzeju Grada Crikvenice 8. i 9. lipnja te će okupiti maketare i modelare iz raznih dijelova Hrvatske i susjednih država. Manifestacija se sastoji od dva dijela, prvog dana (petak, 8. lipnja) održat će se izložba maketa i modela, a drugog dana (subota, 9. lipnja) natjecanje. Posjetitelji će imati priliku razgledati radove koji prikazuju stvari i događaje značajne za hrvatsku i europsku povijest, kao i makete kojima autori pretpostavljaju izgled budućnosti.

Maketarski kup s ponosom nosi ime Alfonsa Veljačića, jedinog odlikovanog crikveničkog pilota iz razdoblja Prvog svjetskog rata. Tijekom Velikoga rata Veljačić je letio na srpskom i sočanskom bojištu, te je bio zapovjednik, a potom i satnik Flika 4 (Letačke satnije). Aktivno je sudjelovao u bojnim pothvatima i zračnim borbama, odnosno ukupno je naletio preko 400 bojnih letova u svojstvu izvidnika i pilota. Njegovo djelovanje je danas malo poznato našim sugrađanima.

Nadamo se da će ovo natjecanje postati tradicija i novi sadržaj u turističkoj ponudi Crikvenice.

Kontakt osoba: Antonio Bujan Maričić, 099 7893130, predsjednik Udruge

 

Top