130 godina turizma u Crikvenici - slavljenički intervju
Objavljeno: 07.06.2018.
Crikvenica ove godine obilježava 130 godina organiziranoga turizma. O tako značajnom jubileju smo pokušali doznati iz prve ruke – slavljeničke.

N: Inače se dame ne pita za godine, ali Vi ste ih uvijek s ponosom isticali. Možete li nam reći malo više o svojem nastanku?
C: Naravno. Znate, nisam oduvijek nosila naziv Crikvenica. Moje antičko ime je bilo Ad turres (Kod tor), a obuhvaćalo je naselje sa župnom crkvom i 5 manjih crkvi. 1776. godine strašan požar je uništio naselje te se najveći dio stanovnika preselio bliže moru. Početak stvaranja današnje Crikvenice obilježio je knez Nikola IV. Frankopan koji 1412. godine, uz crkvicu Blažene Djevice Marije, podiže samostan i daruje ga crkvenom redu pavlina. On se smatra mojim utemeljiteljem, a Blažena Djevica Marija mojom zaštitnicom.

N: Kojim su se zanimanjima bavili Vaši stanovnici u prošlosti?
C: Najraširenija zanimanja bila su ona ribarstvo, zidarstvo, klesarstvo, pomorstvo...

N: Danas je Crikvenica poznata kao jedno od vodećih turističkih mjesta u Hrvatskoj. Koji se događaj smatra začetkom turizma na Vašem području?
C: Gradnjom prvog drvenog kupališta iz 1888. godine, „Banje poli vrutka“, započinje moj organizirani turistički razvitak. U kontekstu intenzivnog razvoja turizma, i to prvenstveno zdravstvenog, važno je spomenuti i otvaranje hotela „Therapia“ (1895.) i „Miramare“ (1906.). 25. ožujka 1906. godine, na osnovu zakona o zdravstvu, proglašena sam klimatskim lječilištem i morskim kupalištem. S vremenom sam izgradila turističku tradiciju, stekla status jednoga od vodećih turističkih mjesta na Jadranu te postala omiljeno ljetovalište mnogih generacija. A moje plaže... One su prave šampionke! Dobitnice su mnogih nagrada.

N: Kojeg datuma slavite svoj rođendan?
C: Obzirom da je moj utemeljitelj Nikola IV. Frankopan 14. kolovoza 1412. godine potpisao darovnicu u Modrušu kojom omogućuje gradnju samostana za pavlinski red, a to je ujedno i najstariji pisani spomen mojega imena, taj datum se smatra Danom Grada Crikvenice.

N: Ove godine imate još jednu značajnu proslavu. Recite nam malo više o tome.
C: Tako je. Od 14. do 17. lipnja slavimo 130 godina organiziranog turizma u Crikvenici. To je kao 130 godina radnog staža. Volim reći da sam tek na početku.

N: Što pripremate za svoj jubilej?
C: U organizaciji Turističke zajednice Grada Crikvenice i mnogih suorganizatora, sponzora i pokrovitelja, koje ću malo kasnije spomenuti, priprema se bogati program u kojem će podjednako uživati sve generacije, ljubitelji dobre glazbe, plesa, mediteranskog ugođaja i ukusnih autohtonih specijaliteta.
Prvi dan ćemo započeti s „Crikveničkim vremepolovom“ i vratiti se u vrijeme početaka crikveničkog turizma te festivalom kanat i štorije naziva „Na palade“. Nikako ne propustite nastup izvođača koji će nas vratiti u vrijeme kada su moje terase bile popularna okupljališta i podiji za „plesnjake“. „Crikvenice moja“, „Na obali“, „Moja mala kala“, „Adio Crikvenice“ – samo su neke od melodija koje će ovu večer začiniti dozom nostalgije. Drugi dan, u petak, skinite prašinu sa svojih plesnih cipela jer vas očekuje retro disko na otvorenome - „Blame it on the Boogie“. Poznati hitovi poput pjesama iz filmova „Grease“ i „Groznica subotnje večeri“ ili hitova Michaela Jacksona ili Marvina Gayea stvorit će nezaboravnu atmosferu.
U nedjelju, posljednji dan manifestacije, uživat ćemo u glazbi Ane Rucner i „Putokaza“ te cocktail i gastro showu naziva „1300 slatko-slanih poljubaca“. Sve će biti popraćeno velikim laser-spektaklom jer moderno doba zahtjeva moderni izričaj.

N: Više je nego očito koliko Vas Vaši stanovnici vole.
C: Ljubav je obostrana. Dajem im na korištenje svoje kilometarske plaže koje se protežu kroz sva četiri naselja, živopisne šetnice, povijesno i kulturno naslijeđe koje je utkano u turističku ponudu. A oni se zauzvrat brinu o meni.

N: Mi Vam želimo još mnogo uspješnih godina, i da što više ljudi dođe proslaviti s Vama.
Mi svakako hoćemo!

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Suorganizatori: „Jadran“ d.d., Srednja škola Dr. A. Barca, Restoran „Domino“, Restoran „Mendula“, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“
Sponzori: „Eko-Murvica“ d.o.o., „Murvica“ d.o.o.
Pokrovitelji: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Grad Crikvenica, Hrvatska turistička zajednica

 


Top