Grad Crikvenica ima lijepe vijesti za sve roditelje - pronatalitetne mjere
Objavljeno: 15.06.2018.
Od 2015. godine Grad Crikvenica, u cilju poticanja rasta nataliteta i što ugodnijeg i kvalitetnijeg odrastanja, isplaćuje naknadu od 30.000,00 kuna za svako treće i iduće dijete.

Osim što roditelji ostvaruju pravo na novčanu potporu u iznosu od 30.000,00 kuna, ostvaruju još i niz pogodnosti kao što su: pravo na besplatan vrtić, pravo na novčanu pomoć za kupnju udžbenika u osnovnoj školi, pravo na besplatnu marendu u osnovnoj školi te pravo na sufinanciranje produženog boravka u školi u iznosu od 50%. Iz navedenog je vidljivo da je to zapravo briga o djetetu kroz cijeli period njegovog odrastanja i potpora u svom zbroju bliža iznosu od 30.000 eura nego 30.000 kuna. Uvjet za ostvarivanje prava na isplatu iznosa od 30 tisuća kuna jest da roditelji imaju prijavljeno prebivalište ili stalni boravak na području Grada Crikvenice s time da jedan od roditelja ima prijavljeno prebivalište li stalni boravak minimalno 5 godina.

Nove, lijepe vijesti za roditelje
Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 08. lipnja 2018. godine usvojene su III. izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi što predstavlja nove, pozitivne pomake u  pronatalitetnoj politici Grada Crikvenice.

Grad Crikvenica je do sada za svako prvo i drugo rođeno dijete dodjeljivao po 1.500,00 kuna potpore, a sada naknade rastu. Povećava se naknada za prvo dijete na 3.000,00 kuna, odnosno za drugo dijete na 7.000,00 kuna.

Također se proširuje naknada za novorođeno dijete i na roditelja koji ima dvije godine prebivalište na području Grada, ako drugi roditelj u trenutku rođenja djeteta ima prebivalište na području Grada. Naknada je tada 1.500,00 kn za prvo dijete odnosno 3.500,00 za drugo dijete. Predviđa se i naknada u slučaju da samo jedan od roditelja (u trenutku rođenja djeteta) i novorođeno dijete imaju prebivalište na području Grada Crikvenice te iznosi 1.000,00 kuna.

Grad Crikvenica će za ove povećane naknade za novorođenu djecu u Proračunu osigurati dodatnih 350.000,00 kuna iz svog proračuna, te je ukupan program potpora za novorođenčad planiran u iznosu od 650.000,00 kuna.

Cjeloviti pristup brizi o djeci i mladima
Ta značajna proračunska sredstva govore da Grad Crikvenica zaista odgovorno i proaktivno nosi titulu Grad prijatelj djece te aktivno brine o svojim najmlađima u želji da im osigura što ljepše, veselije i bezbrižnije djetinjstvo. Brojne sktivnosti i projekti koji se u Gradu provode za i s djecom i mladima u gradu Crikvenici su obuhvaćene pod kreativnim nazivom Svod za mlade.

Svod za mlade zamišljen je kao cjeloviti i integrirani pristup svim aktivnostima, programima i projektima kojima se nastoji usmjeriti i pomoći mlade od rođenja pa sve do osamostaljenja i stupanja u radni odnos. Svod za mlade zapravo je kruna cjelovite brige Grada Crikvenice o djeci i mladima jer na jednom mjestu objedinjuje sve što odrastanje, djetinjstvo i školovanje čini ugodnijim, ljepšim i sretnijim. Ovaj projekt značajan je i jer povezuje i integrira rad gradske uprave i brojnih ustanova i udruga s područja grada Crikvenice u cilju da omogući ugodno i sadržajno odrastanje. Kroz Svod za mlade gradska uprava na cjelovit način prati sve projekte namijenjene djeci i mladima i ciljano ulaže u područja koja traže nadogradnju i veću pažnju. Projekt predstavlja holistički i učinkovit pristup zdravom i sretnom odrastanju u gradu Crikvenici.

 

Top