Grad Crikvenica ušao u proces recertificiranja za BFC certifikat
Objavljeno: 18.06.2019.
Grad Crikvenica kontinuirano ulaže trud i znatna proračunska sredstva za razvijanje gospodarske aktivnosti na području grada te pružanja potpore poduzetnicima, unaprjeđenja njihovih znanja i vještina te povećanja konkurentnosti.

S tim ciljem je donesena i Strategija gospodarskog razvitka Grada Crikvenice 2012.-2022. g. kao temeljni dokument iz kojega proizlazi vizija prema kojoj su usmjerene aktivnosti Gradske uprave vezane za kapitalne projekte, održivi razvoj i poduzetništvo. Dvije osnovne strateške orijentacije Grada Crikvenice su: osigurati održivi razvoj gospodarstva i osigurati uvjete za kvalitetan život stanovništva. Ciljevi koje se nastoji ostvariti uz pomoć svih gospodarstvenika na području grada su održivi razvoj lokalnoga gospodarstva, zaustavljanje negativnih demografskih procesa i razvoj ljudskih potencijala.

Grad Crikvenica osmislio je niz aktivnosti za intenziviranje suradnje s poduzetnicima i potpornim institucijama te je ispunio niz zahtjevnih kriterija za dodjelu međunarodnog Certifikata povoljnog poslovnog okruženja (BFC certifikat), čime je Grad Crikvenica još 2015. g. bio među prvim hrvatskim gradovima s povoljnim poslovnim okruženjem, točnije tek treći grad u Hrvatskoj sa navedenim certifikatom. Certifikat je dodatni motiv za napredak i stvaranje što boljih uvjeta za poslovanje gospodarstvenika i privlačenje investitora te pozitivan primjer drugim jedinicama lokalne samouprave.

Ugovor o certificiranju se potpisuje s Centrom za lokalni ekonomski razvoj (CLER-om). Grad ulazi u proces recertificiranja te vjerujemo da će obraniti dodjelu ovog prestižnog priznanja. Valja napomenuti da je Grad Crikvenica osmislio niz aktivnosti za intenziviranje suradnje s poduzetnicima i potpornim institucijama te je ispunio niz zahtjevnih kriterija za dodjelu međunarodnog Certifikata povoljnog poslovnog okruženja (BFC certifikat), čime je Grad Crikvenica još 2015. g. bio među prvim, točnije treći, hrvatskim gradovima s povoljnim poslovnim okruženjem.

Na današnjem potpisivanju prisustvovali su izvanredni profesor doktor znanosti Saša Drezgić, voditelj projekta i član Regionalnog vijeća BFC SEE i docentica Ana Marija Sikirić, Nacionalna koordinatorica na Programu BFC SEE za Republiku Hrvatsku, dok je ispred Grada Crikvenice potpisivanju nazočila zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.

Zamjenica Matošić Gašparović održala je kratku prezentaciju te naglasila sve ono što Grad provodi kako bi pomogao svojim poduzetnicima i podržao ih u njihovom djelovanju. Spomenuta je suradnja s Ekonomskim i Pravnim fakultetom u Rijeci, suradnja sa Srednjom školom dr. Antuna Barca, privatnim sektorom, projekt Edukacijom do uspjeha te mnoge olakšice koje Grad nudi svojim poduzetnicima.

Kratko se nazočnima obratio i predstavnik CLER-a, ujedno i voditelj projekta i član Regionalnog vijeća BFC SEE Saša Drezgić koji je napomenuo kako certifikat nije jednostavno dobiti te kako je od 90 gradova koji su sudjelovali u certifikaciji, njih samo 45 dobilo certifikat. Pohvalio je Grad Crikvenicu te poželio uspješan rad te istaknuo kako ga posebno veseli činjenica da gradovi koji su dobili certifikat uistinu bilježe porast broja investicija. Ovo je važan projekt koji je spušten na lokalnu razinu upravo iz razloga što investitori dolaze u gradove i općine te se tamo zadržavaju ukoliko postoje uvjeti.

Nakon obraćanja potpisan je Ugovor o procesu recertificiranja u koji je Grad Crikvenica upravo ušao te će kroz naredno razdoblje proći kroz ocjenjivanje odnosno kroz opsežan proces koji će, nadaju se iz grada, rezultirati certifikatom.

Ugovori o dodjeli bespovratnih potpora iz Programa mjera razvoja poduzetništva na području Grada Crikvenice za 2019. godinu potpisani su s poduzetnicima koji su temeljem prijave na javni poziv Grada ostvarili potpore.

Grad Crikvenica je u 2019. godini u suradnji s poduzetnicima donio Program poticanja razvoja poduzetništva i raspisan je Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje poduzetništva. Od prispjelih 45 prijava, pozitivno su ocijenjene 32 i odobreno je 350.550,00 kuna. Važno je napomenuti i to da Grad za poticanje poduzetništva na području grada kroz godinu izdvaja preko 1,1 milijun kuna kroz razne aktivnosti.

 

Top