Izložba Ljubavna - priča o gradnji najpoznatije crikveničke turističko-planinarske šetnice
Objavljeno: 23.07.2019.
Iz Muzeja Grada Crikvenice stiže najava nove izložbe koju otvaraju ovoga petka, 26. srpnja u 20:00 sati.

Iza zanimljivog naziva izložbe Ljubavna krije se priča o gradnji najpoznatije crikveničke turističko-planinarske šetnice romantičnog imena Ljubavna cestica ili Jubavni putić, kako su ju nekad nazivali domaći ljudi. Izgrađena sredinom 1930-ih Ljubavna cestica dio je velike i za današnje vrijeme napredne ideje povezivanja šumarstva, turizma i planinarstva u jedinstvenu cjelinu. Njezin je tvorac inženjer Ante Premužić čija je ostavština poznata Premužićeva staza na Velebitu, staze na otoku Rabu, a u Vindolu je to Ljubavna cestica. Na izložbi bogatoj fotografijama možete doznati mnogo o okolnostima izgradnje staze 1935. godine, pošumljavanju okolice i uređenju prvih gradskih perivoja početkom 20. stoljeća. Današnji su izgled šetnice fotografijom zabilježili članovi crikveničkog Fotokluba.

S vremenom je Ljubavna cestica pala u zaborav, sve dok joj prije dvadeset godina skupina volontera nije vratila stari sjaj. Zahvaljujući svima njima Crikvenica danas ima posebnu šetnicu s još posebnijim imenom koju vrijedi doživjeti. Stoga je ova izložba najbolji poziv za još jednu šetnju crikveničkim zaleđem i krajolikom koji nas na svakom koraku očarava svojom ljepotom i poviješću.

Na katu muzeja očekuje vas Prva na Jadranu, nedavno otvorena izložba povodom 60 godina prve trajektne linije na Jadranu između Crikvenice i Šila.

Muzej je otvoren svaki dan od 9:00 – 13:00 i od 18:00 – 22:00 sata.

 


Top