Prvi grozd prijateljstva između Crikvenice i Maribora
Objavljeno: 22.10.2019.
Prije nepunih godinu dana posađena je vinova loza - stara trta - kao znak prijateljstva između Crikvenice i Maribora, a danas je odrađena i prva berba.
Jedan, ali vrijedan, grozd stare trte kao dokaz prijateljstva ovih dvaju gradova, danas je simbolično ubrao gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina te je time odrađena prva berba ploda loze stare trte.

Činu prve berbe su osim crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine sudjelovali i direktor komunalnog poduzeća Eko Murvica d.o.o. Lovorko Gržac sa suradnicima koji lozu uspješno održavaju, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i maslinara "Sv. Lucija" Miljenko Manestar, profesor dr.sc. Dragan Magaš, tajnik vinske udruge Nikica Birko te slovenski predstavnik Željko Frković.

U Crikvenici je u studenom prošle godine zasađena stara trta, najstarija sorta vinove loze na svijetu koja se nalazi u staroj gradskoj jezgri Maribora, a ovaj cijep je 89. koji je zasađen izvan Slovenije. Uz nju je zasađena i autohtona crikvenička sorta vinove loze koja je nađena na području buduće agrozone između Dramlja i Jadranova te je sađenje ovih dviju sorti zapravo označio i početak poljoprivredne aktivnosti na području grada Crikvenice.

Loze su zasađene, na posebno za tu svrhu uređeno mjesto, ispred Gradske galerije na Strossmayerovom šetalištu, a loza će rasti i razvijati se te će biti znak prijateljstva između Maribora i Crikvenice.

Top