Predstavljeno idejno rješenje novog Strossmayerovog šetališta
Objavljeno: 06.11.2019.
Predstavljeno je idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dijela Strossmayerovog šetališta.
Na prezentaciji u Gradskoj galeriji zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović istaknula je da se projekt uređenja Strossmayerovog šetališta priprema već dugo. Već nakon uređenja Trga Stjepana Radića počelo se razmišljati o uređenju najatraktivnijeg crikveničkog šetališta. Zamjenica Matošić Gašparović je dodala da se pri osmišljavanju novog šetališta moralo poštivati vrlo stroge uvjete konzervatora te napomenula da se štitio prostor, da se vodilo računa da se ugostiteljskim terasama ne ide preko kapaciteta prostora.

Cilj provedbe ovog natječaja je dobivanje kvalitetnog idejnog rješenja, kojim će se odrediti i dovršiti cjelovito uređenje užeg centra Crikvenice i njegov odnos sa kontaktnim zonama. Taj prostor treba sagledati kao jedinstveni prostor u kontaktu sa plažom Balustrada, postojećim zelenim površinama koje treba maksimalno očuvati i oplemeniti, ostvariti kontakt sa do sada uređenim malim trgom (»Hygia«), te dovršiti potez šetnice sa kontaktom prema hotelu Miramare i spojem prema gradskoj plaži.

Idejno rješenje podrazumijeva povećanje kvalitete postojećeg javnog prostora koji je nastao nakon premještanja prometnice uz Strossmayerovo šetalište na vanjski rub parka, a koji se sada koristi u svrhu postavljanja ugostiteljskih terasa i štandova, parterno nije cjelovito dovršen i korisnici, prvenstveno ugostiteljskih terasa, postepeno sami popločavaju i uređuju površinu koju koriste kroz najam, a sve kroz sagledavanje vrlo strogih konzervatorskih smjernica bitnih za njegovo uređenje.

Teži se ostvarivanju slijedećeg:
  • Stvaranje neometanog pješačkog prostora kao nastavka šetnice iz centra grada, uz pretežno trgovačke i ugostiteljske lokale u prizemlju objekata uz šetnicu, s mogućnostima fleksibilnog korištenja,
  • Preispitivanje lokacija ugostiteljskih terasa i eventualnih trgovačkih usluga otvorenog tipa,
  • Rješenje rasvjete i urbane opreme,
  • Pejzažno uređenje poteza postojećeg javnog parka između prometnice i šetnice,
  • Rješenje hodne plohe bez prostornih barijera, s primjenom odgovarajućih materijala,
  • Rješavanje dijela prometa u mirovanju.

Idejno rješenje može se razgledati do 15. studenog, od 10-13 te od 17-20 sati, izuzev nedjelje. Idejni projekt potpisuje zagrebački Biro d.o.o. odnosno Saša Košuta i Dora Lončarić.

 


Top