Akcija dobrovoljnog darivanja krvi - izvještaj
Objavljeno: 20.03.2020.
GDCK Crikvenica je, u suradnji s Transfuzijom KBC-a Rijeka, organiziralo 1. ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u dva dijela, 16. i 20.03.2020.

Akcija je održana u specifičnim uvijetima epidemiološke krize izazvane širenjem koronavirusa (COVID-19).

Zbog spriječavanja širenja zaraze koronavirusom, svi darivatelji su unaprijed, putem web portala, kao i na samoj akciji bili upozoreni na pridržavanje posebnih mjera- potrebe dezinfekcije ruku prije i nakon darivanja, kao i držanja propisane udaljenosti tijekom čekanja na red.

Iako je odaziv,očekivano, bio nešto niži od planiranog, izuzetno smo zadovoljni rezultatima akcije obzirom na specifičnu situaciju. Stoga koristimo priliku da izrazimo posebnu zahvalnost svim darivateljima krvi koji su se odazvali i darivali krv, te prepoznali važnost osiguravanja dovoljne količine krvi, posebno u kriznim uvijetima.

Akciji je pristupilo ukupno 58 darivatelja (45 muškaraca + 13 žena), od čega je odbijena 1 darivateljica, te je ukupno prikupljeno 57 doza krvi (45 muški + 12 žena). Samo jedna odbijena darivateljica dokazu je da su se darivatelji pridržavali i preporuke preskakanja akcije ukoliko su putovali u inozemstvo, ili su imali kontakt sa zaraženom osobom ili osobom u samoizolaciji, odnosno ukoliko i sami imaju neke respiratorne smetnje.

Darivatelji koji su darovali krv 100 i više puta:
Milorad Hajnić (139)
Ivica Car (126)
Danijel Brozović (102)
Zoran Cvija (116)
Želimir Mihalić (145)
Nikola Rosić (119)
Boris Stopinšek (121)

50-99 puta:
Elvis Čižmešija (62)
Ljiljana Krišković (53)
Josip Friš (57)
Dean Antić (91)
Nikica Antić (53)
Milojko Mikanović (92)
Zvonko Pavličević (68)
Sanjin Šopić (52)
Danijel Tomić (67)

1. Puta: Domagoj Košuljandić

Akciju su, dodatno pomogli i podržali Jadran Galenski Laboratorij doniravši određeni broj dezinfekcijskih sredstava putem Društva Crvenog križa PGŽ, preko kojeg su, specijalno za ovu akciju, bile angažirane i studentice 5. godine sanitarnog inžinjerstva. Studentice su na ulazu dočekivale darivatelje, davale im savjete iz svoje domene, i uputile na dezinfekciju ruku.

Veliku zahvalu upućujemo i vodstvu Thalassotherapije Crikvenica koje nam je, u posebnim uvijetima rada svoje ustanove, osiguralo vrhunske uvijete za održavanje akcije.

Obzirom na nedostatak zaštitinih maskica na tržištu, a u dogovoru s vodstvom bolnice dogovorili smo i angažiranje volontera koji bi pomogli u izradi platnenih maskica za potrebe djelatnika bolnice, budući da je, u trenutnoj situaciji, izuzetno važno funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Naše društvao će u narednom razdoblju raditi na angažiranju svih zainteresiranih volontera koji nam mogu pomoći u izradi navedenih maskica, kako bi mogli zadovoljiti i potrebe šire zajednice, iako nam je prioritet zdravstveni sustav. Zbog nedostatka materijala, odnosno nemogućnosti nabavke materijala, molimo sve sugrađane koji nam mogu pomoći s gumama, odnosno tankom lastikom kojom se maskice pričvršuću, da nam se jave na telefon 677 217. Unaprijed zahvaljujemo na pomoći, svima koji će se uključiti u ovu akciju.

 


Top