Dan planeta Zemlje, 22.travnja
Objavljeno: 22.04.2020.
Dan planeta Zemlje, 22. travnja, ove je godine na svoj 50. rođendan u znaku klimatskih promjena i obilježava se pod sloganom "Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica".

Ova je tema izuzetno aktualna u cijelom svijetu, posebno u Europi, jer je Europska komisija krajem prošle godine predstavila Europski zeleni plan kojim EU potvrđuje predanost u suočavanju s izazovima u području klime i okoliša, a s kojim bi do 2050. godine Europa trebala postati klimatski neutralni kontinent.

S obzirom da trenutno svjedočimo izvanrednoj situaciji koja nije nimalo ugodna i pozitivna, može se reći da je ipak na ovaj način naš planet Zemlja malo prodisala. Vidjeli smo koliko smo nemoćni u krhki te koliko brižni možemo biti.

Sada je bitno da ovaj trend pada stakleničkih plinova zbog mjera u svrhu suzbijanja koronavirusa zadržimo i nakon ove krize i ne vratimo se u prijašnje stanje koje je značilo iskorištavanje prirodnih resursa preko granica koje planet može podnijeti, uništavanje bioraznolikosti i guranje planeta u stanje sve dublje klimatske krize.

Prema izvještaju Copernicusa, programa EU za promatranje Zemlje, 2019. godina je bila najtoplija od početka mjerenja.

Budimo svi skupa odgovorni i pomozimo našem planetu Zemlji svojim odgovornim ponašanjem. Ostavimo i budućim naraštajima čist i lijep planet Zemlju!

 

Top