Primorske novitadi 12/2017
Objavljeno: 16.05.2017.

Dragi čitatelji, s ponosom vam predstavljam 12. broj Primorskih novitadi. Svibanj nam, nažalost, nije donio dugo očekivano lijepo vrijeme, no naše su teme svejedno sunčane i vesele, stoga se nadam da će vas zainteresirati i razveseliti.

Prethodni mjesec uistinu je bio bogat događanjima poput otvaranja spomenika braniteljima, festivala poduzetništva Poslovni uzlet, manifestacije Kvarner Expo, starta biciklističke utrke Tour of Croatia i otvaranja novouređene Preradovićeve ulice. Dan planeta Zemlje bio je obilježen nizom aktivnosti u koje smo uključili sve uzraste – prvom sadnjom naših vrtićaraca na području buduće agrozone, prezentacijom Drvoreda ljubavi i obnovom suhozida na Kotoru, a za Međunarodni praznik rada, Prvi maj, organizirali smo odličnu proslavu. Uoči Prvog maja promovirano je i novo gradsko izletište, s roštiljima i klupama, uz samu obalu Dubračine, namijenjeno vašim ugodnim druženjima u prirodi. Ako još niste, pozivam vas da, čim vrijeme dozvoli, iskušate novopostavljene roštilje i uživate u pikniku u prirodi nadomak centra grada. Posebno me veseli što je Grad Crikvenica pokazao svoje veliko srce uključivši se u veliki humanitarni koncert Sve za našu djecu koji se održao u Rijeci 4. svibnja.

U temi ovog broja donosimo vam priče o središtima naših mjesta, novim urbanim oazama o kojima govore upravo naši sugrađani. U rubrici Domaći čovik upoznajemo Juricu Katnića, uspješnog crikveničkog hotelijera, a u Obljetnicama vam donosimo priču o sestrinstvu i razgovor s umirovljenom medicinskom sestrom Margitom Pleše.

Vjerujemo da oni skloniji boravku u vrtu željno iščekuju našu rubriku Savjet stručnjaka u kojoj donosimo pregled biljaka koje nam donosi svibanj. Donosimo i pregled brojnih događanja iz kulture – u travnju Noć knjige, obilježenu brojnim zanimljivim i poučnim aktivnostima, te gostujuću izložbu 845°C Muzeja grada Crikvenice u Arheološkom muzeju grada Zagreba.

Grad Crikvenica, koji krasi titula Zdravog grada, ušao je i u Hrvatsku mrežu zdravih gradova, što je potvrda velikog truda i brojnih provedenih aktivnosti, pa smo i ovoj temi posvetili nekoliko redaka teksta.

S ponosom smo dodijelili nagrade i priznanja za najbolje sportaše, sportske djelatnike i trenere za proteklu 2016. godinu. Vrhunskih sportskih rezultata u gradu ne manjka, ali posebno veseli što uskoro neće manjkati ni slobodnih sportskih terena jer je na veliko zadovoljstvo, posebno učenika OŠ Zvonka Cara, ali i svih sportaša, započela izgradnja nove školske, sportske dvorane!

Nadam se da ste, čitajući stranice Novitadi, i vi, barem onoliko koliko sam i ja, sretni i ponosni na naš grad i njegove ljude. Srdačno vas pozdravljam do sljedećeg čitanja,

S. CRNIĆ

 

Top